ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο κλιμάκωσης της καταστολής των ξεριζωμένων

Από πρόσφατη εξόρμηση της ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ σε δομή προσφύγων και μεταναστών
Από πρόσφατη εξόρμηση της ΚΟ Καβάλας του ΚΚΕ σε δομή προσφύγων και μεταναστών
Το νομοσχέδιο που προετοίμαζουν η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για να κλιμακώσουν την κατασταλτική πολιτική της απέναντι στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Πρόκειται για νομοσχέδιο που οδηγεί στην εντατικοποίηση των απελάσεων, που έχουν βαφτιστεί «επιστροφές» από την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα δίνονται διευκολύνσεις για μια σειρά επενδυτές σε ό,τι αφορά τις βίζες και τις άδειες παραμονής. Ταυτόχρονα, οι δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, που θα έπρεπε να προστατεύονται με βάση τις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις, περιορίζονται κι άλλο, στο πλαίσιο της δημιουργίας των φυλακών της ΕΕ, όπου εγκλωβίζονται άνθρωποι που σε μεγάλο βαθμό θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες όπου έχουν συγγενείς.

Οπως αναφέρεται και στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, «σε αλλοδαπό που εισέρχεται στη χώρα από μη θεσμοθετημένα σημεία διέλευσης και συλλαμβάνεται, εκδίδεται απόφαση απέλασης η οποία εφαρμόζεται από τις αστυνομικές αρχές άμεσα, σε περίπτωση που ο αλλοδαπός δεν αιτηθεί άσυλο είτε αν υποβάλλει αίτημα ασύλου, μετά την απόρριψη του αιτήματός του. Στην περίπτωση απέλασης ο αλλοδαπός που κρίνεται ύποπτος φυγής ή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη ή αποφεύγει ή παρεμποδίζει την προετοιμασία της αναχώρησής του ή τη διαδικασία απομάκρυνσής του κρατείται μέχρι την απομάκρυνσή του από τη χώρα. Η απέλαση διατάσσεται μόνο από τις Αστυνομικές Αρχές, εν αντιθέσει με την επιστροφή που διατάσσεται και από αρμόδιες αρχές ασύλου και μετανάστευσης».

Επίσης, αναφέρεται ότι «καθορίζονται οι προϋποθέσεις δραστηριοποίησης ελληνικών και διεθνών εθελοντικών οργανώσεων, οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) σε χώρο αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η αποτροπή ατυχημάτων στη θάλασσα και αφετέρου να επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων της χώρας». Ακόμα προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για θεωρήσεις εισόδου (βίζες) για διαμονή έως 12 μήνες σε εργαζόμενους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας (ψηφιακοί νομάδες/digital nomads) και πρόβλεψη για μετατροπή της εθνικής θεώρησης σε άδεια διαμονής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης διευκολύνονται οι ...επενδυτές με άδειες παραμονής. Οι δομές φιλοξενίας, που επί της ουσίας λειτουργούν ως κέντρα κράτησης, γίνονται 3 ειδών: ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης), ΚΕΔ (Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές) και οι Ελεγχόμενες Δομές Φιλοξενίας. Επίσης, λόγω της απαράδεκτης κατάστασης με τους ασυνόδευτους ανήλικους εμφανίζεται να προβλέπεται η κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας και στην Κοινωνική Ασφάλιση ασυνόδευτων ανηλίκων, των οποίων η αίτηση διεθνούς προστασίας έχει μεν απορριφθεί, αλλά στην περίπτωσή τους δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση επιστροφής ή να εκτελεστεί αυτή διά της απομάκρυνσής τους από τη χώρα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ
Συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας την 1 Σεπτέμβρη

Οι μαζικοί φορείς και τα σωματεία του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος που συγκροτούν το Συντονιστικό ενάντια στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νέο έγκλημα που στήνεται σε βάρος τους. Την επόμενη Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη διοργανώνουν συγκέντρωση - συναυλία στις 7.30 μ.μ. στο πάρκο Λιπασμάτων (Κράκαρη) με σύνθημα: «Η ανάπτυξή τους δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα, όχι στη ΜΕΑ, όχι στα καζάνια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας».

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα των φορέων σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Οι γειτονιές μας εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες, με την COSCO να μετατρέπει τις περιοχές μας και το λιμάνι σε ένα απέραντο εργοτάξιο και τα "καζάνια του θανάτου" να δραστηριοποιούνται κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας. Και όλοι εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αναπνέουμε καρκίνο ζώντας και με τον διαρκή κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης μέσα στις πόλεις μας.

Δίπλα στα καζάνια και την άθλια κατάσταση που βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της περιφερειακής αρχής Πατούλη για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό. Προχωρούν όσα σχεδίασαν και δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΜΕΑ στο Σχιστό σχεδιάζουν να επεξεργάζονται 180.000 τόνοι σύμμεικτων αποβλήτων και 70.000 τόνοι βιοαποβλήτων το χρόνο, για τα επόμενα 29 χρόνια! Σκοπός είναι η αξιοποίηση των απορριμμάτων για την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της ενεργειακής αξιοποίησής τους για τη δημιουργία καύσιμης ύλης. Ηδη ο ΕΔΣΝΑ κατέληξε στην εταιρεία - τεχνικό σύμβουλο που θα υπογράψει τη σύμβαση για τις εργασίες δημιουργίας της ΜΕΑ. Φημολογείται ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Αυτοί οι σχεδιασμοί προχωρούν με τη στήριξη ή με την ανοχή των δημοτικών αρχών της περιοχής, οι οποίες:

- Συμφώνησαν στο σχέδιο για δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό με βάση την πρόταση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής της Δούρου.

- Εδώ και 11 χρόνια απέκρυπταν πως στο Σχιστό λειτουργούσε παράνομα ο ΣΜΑ του δήμου Πειραιά που νομιμοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

- Η δημοτική αρχή Περάματος διεύρυνε την παράνομη χωματερή στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος φτάνοντας τελικά να τη νομιμοποιήσει ως ΣΜΑ, δηλαδή δίπλα σε σπίτια και σχολεία.

Τα σχέδια κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής που ρημάζουν τις ζωές μας, τους τα επιστρέφουμε όπως είναι, χωρίς "ναι μεν αλλά". Είναι σχέδια εχθρικά για τη ζωή μας, φτιαγμένα πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με την υγεία και τη ζωή μας.

Απαιτούμε διαχείριση απορριμμάτων σε όλη την Αττική προς όφελος του λαού

Δεν ανεχόμαστε να αναπνέουμε καρκίνο και μπόχα για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν στη διαχείριση των σκουπιδιών ένα ακόμα πεδίο για να γεμίσουν κι άλλο τα θησαυροφυλάκιά τους».

Ρατσιστικές αντιδράσεις στην Καλαμπάκα

Ευκαιρία για ξενοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις βρήκαν διάφοροι «κύκλοι» στην περιοχή της Θεσσαλίας, με αφορμή το δρώμενο που προγραμματίζεται για τις 29 Αυγούστου στον παραδοσιακό οικισμό Μεσοχώρι, στο Καστράκι, με πρωταγωνίστρια μια κούκλα, την Αμάλ. Προσπαθούν μάλιστα να καλύψουν τις αντιδραστικές απόψεις τους πίσω από τα μέτρα για τον κορονοϊό, επικαλούμενοι τον κίνδυνο διασποράς από τις εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια παράσταση με θέμα τους πρόσφυγες, με μια εντυπωσιακή κούκλα ύψους 3,5 μέτρων, που κινείται από δύο χειριστές στο έδαφος και αυτή την περίοδο διασχίζει οκτώ χώρες (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία), με στάσεις σε διάφορες πόλεις, μεταξύ αυτών τα Τρίκαλα, η Καλαμπάκα, η Λάρισα και άλλες, στις οποίες γίνονται εκδηλώσεις από τοπικούς φορείς και καλλιτεχνικές ομάδες.

Τον «χορό» των απαράδεκτων ρατσιστικών αντιδράσεων άνοιξε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος, δηλώνοντας ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ σε χώρους της Ιεράς Μονής Μετεώρων ή σε οποιονδήποτε χώρο της Εκκλησίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «τέτοιες εκδηλώσεις δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την πολιτιστική παράδοση της περιοχής».

Στη συνέχεια, περιφερειακός σύμβουλος, με την παράταξη της ΝΔ, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, μίλησε για «αλλόθρησκα - ισλαμιστικά ομοιώματα» και έκρινε την παρουσία της κούκλας «ανεπιθύμητη», ενώ ο Σύλλογος Μετεώρων «ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ» μίλησε μεταξύ άλλων για «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο», για «ξένα προς την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση φαινόμενα».

Ανατροπή βαγονιών με καύσιμα στις Σέρρες

Δύο βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας που μετέφεραν πετρέλαιο για τον στρατό ανατράπηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή της Νέας Ζίχνης, μεταξύ Λευκοθέας και Αλιστράτης Σερρών.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, υπήρξε όμως διαρροή εύφλεκτων υλικών και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις του Στρατού και της Πυροσβεστικής για την αποφυγή του κινδύνου ανάφλεξης. Τα αίτια της ανατροπής ερευνώνται.

Εξαιτίας της ανατροπής των βαγονιών διακόπηκαν προσωρινά χτες το απόγευμα τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη - Αλεξανδρούπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ