ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» επιχειρούν να ξαναφρεσκάρουν οι ΗΠΑ

...ως όχημα για τα εξελισσόμενα παζάρια τους με τους Ταλιμπάν και την παρέμβασή τους συνολικά στην περιοχή

Το «πολυεργαλείο» των «τρομοκρατικών απειλών» ανασύρουν ξανά οι ΗΠΑ (φωτ. από τις χτεσινές δηλώσεις Μπλίνκεν)

Copyright 2021 The Associated

Το «πολυεργαλείο» των «τρομοκρατικών απειλών» ανασύρουν ξανά οι ΗΠΑ (φωτ. από τις χτεσινές δηλώσεις Μπλίνκεν)
Το απατηλό πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» επιχειρούν να «ξαναφρεσκάρουν» οι ΗΠΑ με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ως όχημα για τις επεμβάσεις τους σε όλο τον πλανήτη αλλά και ως «εργαλείο» για τα εξελισσόμενα παζάρια τους με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι, ενισχυμένοι από τους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, ανακατέλαβαν την εξουσία στην ασιατική χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο νέο προχτεσινό του διάγγελμα, ανέφερε ότι «η συνεργασία με τους στενότερους εταίρους μας για τη διαρκή επιχείρησή μας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της στρατηγικής μας», προσθέτοντας ότι «διεξάγουμε αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε όλο τον πλανήτη (...) χωρίς στρατιωτική παρουσία στο έδαφος και μπορούμε και θα κάνουμε το ίδιο στο Αφγανιστάν».

Σε ένα τέτοιο φόντο, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν μια σειρά από «πληροφορίες» και σενάρια για «τρομοκρατική επίθεση» στο Αφγανιστάν, ακόμα και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που ετοιμάζει το «Ισλαμικό Κράτος». Το ίδιο σενάριο επανέλαβε ο Μπάιντεν, επιμένοντας στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης έως την 31η Αυγούστου, με το επιχείρημα ότι «κάθε μέρα επιχείρησης προσθέτει κίνδυνο για τα στρατεύματά μας», για ένα τέτοιο χτύπημα από το «Ισλαμικό Κράτος», το οποίο χαρακτήρισε «ορκισμένο εχθρό των Ταλιμπάν».

Αναφερόμενος δε στην τηλεδιάσκεψη του G7 είπε ότι «συμφωνήσαμε πως η νομιμότητα κάθε μελλοντικής κυβέρνησης (στο Αφγανιστάν) εξαρτάται από την προσέγγιση στις διεθνείς της υποχρεώσεις, περιλαμβανομένης αυτής για την παρεμπόδιση της χρήσης του Αφγανιστάν ως βάσης τρομοκρατών».

Να σημειωθεί ότι και από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες ότι εξαιτίας της παρουσίας δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους», «ο κίνδυνος της τρομοκρατικής απειλής στο Αφγανιστάν είναι αρκετά μεγάλος».

Διαβεβαιώσεις Ταλιμπάν σε ΗΠΑ και Γερμανία για μετά τις 31 Αυγούστου

Στο μεταξύ, με φόντο τις «παροτρύνσεις» ΕΕ, Βρετανίας και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ να εξεταστεί και η παράταση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης μετά την 31η Αυγούστου (ημερομηνία που προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα), η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως «δεν θα υπάρξει κάποιος ειδικός διάδρομος για τη Γερμανία. Ολα τα βήματα συμφωνούνται σε στενή συνεννόηση με τους εταίρους». Εσπευσε και αυτή να τονίσει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει «τον διάλογο με τους Ταλιμπάν» με στόχο να «διατηρήσουμε, κατά το δυνατόν, τις αλλαγές που πραγματοποιήσαμε στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν». Ο δε Γερμανός πρέσβης στην Καμπούλ, Μάρκους Πότσελ, δήλωσε ότι μετά από συνάντηση με τον αναπληρωτή επικεφαλής των διαπραγματευτών των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, συμφωνήθηκε πως όσοι Αφγανοί διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα θα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και μετά την 31η Αυγούστου.

Αντίστοιχα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε χτες ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν πως θα αφήσουν να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ευάλωτοι Αφγανοί που θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απομακρυνθεί και απομένουν περίπου 1.500. Ο Μπλίνκεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί, αλλά η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι που θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί».

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιον ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Οταν ρωτήθηκε αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».

Χτες, πάντως, το αμερικανικό Πεντάγωνο διευκρίνισε ότι τις δύο τελευταίες μέρες (30 και 31/8) θα δοθεί προτεραιότητα στην απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών και του εξοπλισμού τους.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκάλεσε η ολιγόωρη επίσκεψη που έκαναν στην Καμπούλ (με δική τους πρωτοβουλία) δύο μέλη του Κογκρέσου, ο Δημοκρατικός Σεθ Μούλτον και ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Μέιτζερ, υποστηρίζοντας ότι πήγαν για να πιέσουν για παράταση της επιχείρησης εκκένωσης και μετά την 31η Αυγούστου.

Μαίνεται και το παζάρι με την Τουρκία

Ενδεικτική είναι και η διαπραγμάτευση που φουντώνει ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Τουρκία, με φόντο τις προσπάθειες της Αγκυρας να ενισχύσει τον ρόλο της και να τον αξιοποιήσει ευρύτερα.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ανώνυμα στο «Ρόιτερς» πως οι Ταλιμπάν ζήτησαν την «τεχνική συνδρομή» της Τουρκίας για τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, επιμένοντας ωστόσο στην απόσυρση των στρατευμάτων που διατηρεί η Αγκυρα στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν πως «η διασφάλιση της ασφάλειας των (Τούρκων) εργαζομένων χωρίς τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι μια ριψοκίνδυνη δουλειά».

Το δε τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι και για τα τουρκικά στρατεύματα ξεκίνησε «η επιστροφή στην πατρίδα με την περηφάνια της επιτυχούς εκπλήρωσης του καθήκοντος που τους ανατέθηκε».

Από την πλευρά των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου τους στο Κατάρ, Μοχάμαντ Ναΐμ, δήλωσε στο «Αναντολού» πως «η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα, οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι και αδελφοί. Εχουμε ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία». Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η οργάνωσή του χρειάζεται τη βοήθεια της Αγκυρας, ο Ναΐμ είπε: «Χωρίς αμφιβολία (...) Ο λαός μας ζει πολέμους εδώ και 40 χρόνια και χρειάζεται βοήθεια. Ζητάμε από όλες τις χώρες του κόσμου, ειδικά την Τουρκία, να βοηθήσουν τον λαό και τη χώρα μας», καταλήγοντας ότι «εμείς επιθυμούμε θετικές, εποικοδομητικές και καλές σχέσεις ειδικά με την Τουρκία».

Αναφερόμενος ειδικά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είπε ότι «αποτελεί αφγανική επικράτεια» και «οι Αφγανοί είναι υπεύθυνοι» για τη διοίκησή του, αλλά «η βοήθεια είναι άλλο πράγμα».

Ολα αυτά ενώ σε νέα παρέμβασή του ο Αχμάντ Μασούντ, που διατηρεί δυνάμεις στην κοιλάδα του Πανσίρ και ζητά «διεθνή βοήθεια» ενάντια στους Ταλιμπάν, είπε: «Δεν τίθεται ζήτημα να σταματήσει η μάχη. Η αντίστασή μας εδώ, στο Πανσίρ, μόλις που αρχίζει». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα για τους διοικητές μου και για μένα, να παραδοθούμε», αλλά και ότι «δεν θα δεχθώ ποτέ μια ειρήνη που θα έχει επιβληθεί μόνο και μόνο για να υπάρξει σταθερότητα». Και ο ίδιος βέβαια έχει δηλώσει έτοιμος για διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «χωρίς αποκλεισμούς».

Ανέστειλε εκταμιεύσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) ανακοίνωσε κι αυτή ότι αναστέλλει τις εκταμιεύσεις ποσών προς το Αφγανιστάν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τον αντίκτυπό της στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Τράπεζας, Μαρκέλα Σάντσες - Μπέντερ, προσθέτοντας ότι η ΠΤ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε στενή επαφή με τη διεθνή κοινότητα και εταίρους της παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αναζητώντας «μέσα για να συνεχίσει να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό» και να προασπίσει «κέρδη κατακτημένα με αγώνες».

Την τελευταία περίοδο η Παγκόσμια Τράπεζα εμπλεκόταν σε περίπου 20 «αναπτυξιακά προγράμματα» στο Αφγανιστάν ενώ από το 2002 έχει χορηγήσει κάπου 5,3 δισ. δολάρια στη χώρα, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων.


ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Συζήτησαν για συντονισμό στο Αφγανιστάν και τη «στρατηγική εταιρική σχέση»

Τηλεφωνική συνομιλία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας είχαν χτες οι Πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία μεταξύ άλλων «αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν». Αμφότεροι δε έκαναν λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας - Κίνας και για την παραπέρα ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά», «ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν και επιμένει στην πολιτική της μη ανάμειξης στις εσωτερικές του υποθέσεις, αλλά και ότι έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του αφγανικού θέματος με πολιτικά μέσα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία και το συντονισμό με τη Ρωσία και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές στο Αφγανιστάν για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής δομής μέσω διαβουλεύσεων, την εφαρμογή μετριοπαθούς και συνετής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς καμία σχέση με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά τις γειτονικές χώρες».

Ακόμα, ο Σι τόνισε πως «σειρά νέων επιτευγμάτων» Κίνας και Ρωσίας «προσφέρουν σημαντική στήριξη για την ανάπτυξή τους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη συνένωση της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση δυσκολιών», αλλά και πως «πρέπει να διερευνήσουν νέους τρόπους συνεργασίας, επεκτείνοντας τους τομείς, να εργαστούν για την επίτευξη περισσότερων αποτελεσμάτων από συνεργασία». Πρόσθεσε ότι «ως περιεκτικοί στρατηγικοί εταίροι για μια νέα εποχή, Κίνα και Ρωσία πρέπει να βαθύνουν τη συνεργασία ενάντια σε κάθε ανάμειξη και να κρατήσουν το εθνικό τους μέλλον στα δικά τους χέρια».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία που έγινε «σε ατμόσφαιρα παραδοσιακά φιλική και βασισμένη σε εμπιστοσύνη», ανέφερε ότι «οι Πρόεδροι παρατήρησαν με ικανοποίηση ότι η ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση έχει αναπτυχθεί προοδευτικά και δυναμικά». Πρόσθετε ότι «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε όλο το εύρος της διμερούς και διεθνούς ατζέντας», ενώ ειδικά για το Αφγανιστάν «εξέφρασαν ετοιμότητα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του ναρκεμπορίου (...) δίνοντας έμφαση στην επίτευξη της ειρήνης το συντομότερο δυνατόν και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης αστάθειας σε γειτονικές χώρες».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο ηγέτες «σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης», της διακρατικής ένωσης που εκτός από τους δύο περιλαμβάνει και Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία και Πακιστάν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ρωσικός κρατικός φορέας για τις πωλήσεις όπλων «Rosoboronexport» ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνίες αξίας 2 δισ. δολαρίων για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού σε αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, η Μιανμάρ, η Αρμενία και η Λευκορωσία, στο πλαίσιο του Διεθνούς στρατιωτικο-τεχνικού φόρουμ «ARMY 21». Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Σάββατο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ