Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Συζήτησαν για συντονισμό στο Αφγανιστάν και τη «στρατηγική εταιρική σχέση»

Τηλεφωνική συνομιλία με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υπογραφή της διμερούς Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Φιλικής Συνεργασίας είχαν χτες οι Πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία μεταξύ άλλων «αντάλλαξαν σε βάθος απόψεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν». Αμφότεροι δε έκαναν λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση» Ρωσίας - Κίνας και για την παραπέρα ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Σινχουά», «ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα σέβεται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Αφγανιστάν και επιμένει στην πολιτική της μη ανάμειξης στις εσωτερικές του υποθέσεις, αλλά και ότι έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του αφγανικού θέματος με πολιτικά μέσα». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία και το συντονισμό με τη Ρωσία και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να ενθαρρυνθούν όλες οι πλευρές στο Αφγανιστάν για την οικοδόμηση μιας ανοιχτής και χωρίς αποκλεισμούς πολιτικής δομής μέσω διαβουλεύσεων, την εφαρμογή μετριοπαθούς και συνετής εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, χωρίς καμία σχέση με όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά τις γειτονικές χώρες».

Ακόμα, ο Σι τόνισε πως «σειρά νέων επιτευγμάτων» Κίνας και Ρωσίας «προσφέρουν σημαντική στήριξη για την ανάπτυξή τους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη συνένωση της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση δυσκολιών», αλλά και πως «πρέπει να διερευνήσουν νέους τρόπους συνεργασίας, επεκτείνοντας τους τομείς, να εργαστούν για την επίτευξη περισσότερων αποτελεσμάτων από συνεργασία». Πρόσθεσε ότι «ως περιεκτικοί στρατηγικοί εταίροι για μια νέα εποχή, Κίνα και Ρωσία πρέπει να βαθύνουν τη συνεργασία ενάντια σε κάθε ανάμειξη και να κρατήσουν το εθνικό τους μέλλον στα δικά τους χέρια».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ανακοίνωση του Κρεμλίνου για τη συνομιλία που έγινε «σε ατμόσφαιρα παραδοσιακά φιλική και βασισμένη σε εμπιστοσύνη», ανέφερε ότι «οι Πρόεδροι παρατήρησαν με ικανοποίηση ότι η ρωσο-κινεζική στρατηγική εταιρική σχέση έχει αναπτυχθεί προοδευτικά και δυναμικά». Πρόσθετε ότι «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε όλο το εύρος της διμερούς και διεθνούς ατζέντας», ενώ ειδικά για το Αφγανιστάν «εξέφρασαν ετοιμότητα να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των απειλών της τρομοκρατίας και του ναρκεμπορίου (...) δίνοντας έμφαση στην επίτευξη της ειρήνης το συντομότερο δυνατόν και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης αστάθειας σε γειτονικές χώρες».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο ηγέτες «σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης», της διακρατικής ένωσης που εκτός από τους δύο περιλαμβάνει και Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδία και Πακιστάν.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ρωσικός κρατικός φορέας για τις πωλήσεις όπλων «Rosoboronexport» ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία έχει καταλήξει σε συμφωνίες αξίας 2 δισ. δολαρίων για την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού σε αρκετές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Ουζμπεκιστάν, η Μιανμάρ, η Αρμενία και η Λευκορωσία, στο πλαίσιο του Διεθνούς στρατιωτικο-τεχνικού φόρουμ «ARMY 21». Το Φόρουμ θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Σάββατο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ