Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ Κ. ΧΑΡΙΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αφιξη στο Βιετνάμ με νέες παροτρύνσεις κατά της «πίεσης του Πεκίνου»

Από τη συνάντηση της Κ. Χάρις με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό

REUTERS

Από τη συνάντηση της Κ. Χάρις με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό
«Θα εργαστούμε στενά με το Βιετνάμ για τη διατήρηση της βασισμένης στο διεθνές δίκαιο ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ένα θέμα που για μας είναι πολύ σοβαρό, περιλαμβανομένου του πώς αυτό συνδέεται με τη Νότια Κινεζική Θάλασσα», σημείωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις από το Βιετνάμ, όπου συνεχίζει την πολυήμερη περιοδεία της στη Νοτιοανατολική Ασία, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους για να πιέσουμε, αλλά και για να αυξήσουμε την πίεση, πραγματικά, προς το Πεκίνο» και «για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των παρενοχλητικών και υπερβολικών θαλάσσιων διεκδικήσεών του», είπε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Βιετνάμ Νγκουέν Σουάν Φουκ. Στο πλαίσιο αυτό - και με δεδομένες τις συχνές «εντάσεις» που εκδηλώνονται στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) εξαιτίας εδαφικών διαφορών μεταξύ Κίνας και πολλών χωρών της περιοχής - η Χάρις επανέφερε σύμφωνα με ρεπορτάζ προτάσεις για προσφορά αμερικανικών πλοίων προς ενίσχυση του βιετναμέζικου Λιμενικού, «ώστε να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην ασφάλεια στη ΝΚΘ».

Μεταξύ άλλων η Χάρις παραβρέθηκε και στα εγκαίνια των γραφείων του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Παρεμπόδισης Λοιμώξεων (US CDC) στη Νοτιοανατολική Ασία, που θα φιλοξενούνται στο Ανόι. Βιετναμέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι πρόκειται για ένα από τα 4 περιφερειακά γραφεία του Κέντρου διεθνώς, που «θα ενισχύσει την ικανότητα εκπλήρωσης της αποστολής του CDC να προστατεύει τους Αμερικανούς και τους λαούς της περιοχής ανταποκρινόμενο πιο γρήγορα σε όποιες απειλές για την υγεία εκδηλώνονται». Ολα αυτά ενώ και τα θέματα της Υγείας, της πανδημίας και της προέλευσης του νέου κορονοϊού έχουν βρεθεί «ψηλά» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας.

Αντιδράσεις και επαφές από την πλευρά της Κίνας

Σχολιάζοντας την περιοδεία Χάρις στην περιοχή, η κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» έγραψε ότι «το μόνο για το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύονται στην περιοχή είναι οι αφοσιωμένες τους προσπάθειες να δημιουργήσουν έχθρα μεταξύ εθνών της νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας».

Ακριβώς πριν από την άφιξη Χάρις, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Φαμ Μιν Τσιν συνάντησε τον Κινέζο πρέσβη στο Ανόι, Σιόνγκ Μπο. Ανακοίνωση της βιετναμέζικης κυβέρνησης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση «ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως το Βιετνάμ επιμένει σε μια ανεξάρτητη, βασισμένη στο ίδιο, πολυμερή και ποικίλη εξωτερική πολιτική και είναι υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «το Βιετνάμ δεν ευθυγραμμίζεται με μια μόνο χώρα ενάντια σε άλλη», αλλά και ότι οι εδαφικές διαφορές στη ΝΚΘ «πρέπει να διευθετούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική υψηλού επιπέδου».

Αναλυτές σημείωναν με αυτήν την ευκαιρία την αντίφαση που αντιμετωπίζει το Ανόι, ανάμεσα στις στενές σχέσεις που αναπτύσσει με τις ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ, προμηθευτής εξοπλισμού κ.ά.

Σημειωτέον ότι η άφιξη της Χάρις στο Ανόι καθυστέρησε ένα τρίωρο, μετά από αμερικανικές αναφορές για «πιθανό ασυνήθιστο υγειονομικό περιστατικό στο Ανόι». Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για να περιγράψει το λεγόμενο «Σύνδρομο της Αβάνας», μια «ασθένεια» που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον έχει πλήξει Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα και σε άλλες πρωτεύουσες, με θεωρίες να τη συνδέουν με πιθανές κακόβουλες εκπομπές κυμάτων από υπηρεσίες άλλων χωρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις ΗΠΑ για τις «στρατιωτικές κινήσεις» της Κίνας (2018-05-05 00:00:00.0)
Παράλληλες επαφές για λογαριασμό αντίπαλων μονοπωλίων (2017-11-14 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ (2016-09-15 00:00:00.0)
Ενταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2015-10-16 00:00:00.0)
«Επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ (2014-05-09 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο (2005-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ