Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο

Επισκέψεις και επαφές αντιπροσωπείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης σε Βιετνάμ και Κίνα

Ο Θανάσης Παφίλης στο Ανόι με τους εκπροσώπους του κινήματος Ειρήνης Βιετνάμ
Ο Θανάσης Παφίλης στο Ανόι με τους εκπροσώπους του κινήματος Ειρήνης Βιετνάμ
Τη νέα δυναμική του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης αλλά και του κινήματος ειρήνης διεθνώς, σηματοδοτούν οι επαφές, καθώς και η αποδοχή που έτυχε στο Βιετνάμ και την Κίνα η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ που επισκέφθηκε τις χώρες αυτές το προηγούμενο διάστημα.

Ειδικότερα στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι, το διάστημα 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτέμβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας, 30 χρόνων από τη λήξη του βρώμικου πολέμου των ΗΠΑ και 55 χρόνων από την ίδρυση του ΠΣΕ, πραγματοποιήθηκε τριπλή διεθνής συνάντηση κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης. Η συνάντηση περιελάμβανε συνδιάσκεψη για τη φτώχεια και την υπανάπτυξη των λαών, συνδιάσκεψη αλληλεγγύης με το λαό του Βιετνάμ και ειδική εκδήλωση για τα 55 χρόνια του ΠΣΕ, όπου πήραν μέρος περίπου 90 αντιπρόσωποι από 40 χώρες.

Στο Ανόι η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ από τους Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, είχε επίσης συναντήσεις με την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ, το ΚΚ Βιετνάμ και άλλους φορείς της χώρας αυτής, ενώ παραβρέθηκαν στη μεγάλη παρέλαση λαού και στρατού για τα 60 χρόνια απελευθέρωσης. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, που το Βιετνάμ επανέρχεται στην ενεργό δράση του ΠΣΕ. Η Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ που ήταν ο οικοδεσπότης και βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων, είναι ο περιφερειακός συντονιστής Ασίας του ΠΣΕ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που έγιναν, οι Βιετναμέζοι τίμησαν το ΠΣΕ στο πρόσωπο του Θ. Παφίλη και του Επίτιμου προέδρου του ΠΣΕ Ρόμες Σάντρα, με ειδικό βραβείο, τη σημαία των 55χρονων του ΠΣΕ. Τιμήθηκαν ακόμα δύο Ελληνες, ο Κώστας Σαραντίδης και ο Κώστας Φυτσιτζόγλου οι οποίοι πολέμησαν το 1945 για τη νίκη του λαού του Βιετνάμ ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες, αφού προηγουμένως «λιποτάκτησαν» από τη «Λεγεώνα των Ξένων».

Το ΠΣΕ στην Κίνα

Στη συνέχεια και το διάστημα 4-8 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, από τους Θανάση Παφίλη, Ηρακλή Τσαβδαρίδη και Ραμ Σάντρα Ντομ, μέλος της Γραμματείας της Πανινδικής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και βουλευτή της Ινδίας, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, το Πεκίνο, μετά από πρόσκληση της Κινέζικης Λαϊκής Ενωσης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη, έχει μεγάλη σημασία για το ΠΣΕ, γιατί είναι η πρώτη που γίνεται τα τελευταία 15 χρόνια στην Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και είχε επαφές υψηλού επιπέδου. Από την κινεζική πλευρά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη δράση του ΠΣΕ. Μάλιστα το κινέζικο κίνημα εκδήλωσε την επιθυμία για ενεργό συμμετοχή στη δράση του ΠΣΕ, όπως με τη συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες σε περιφερειακό επίπεδο στην Ασία και στην Ευρώπη. Επίσης αντιπροσωπεία του κινεζικού κινήματος ειρήνης δέχτηκε την πρόσκληση να πάρει μέρος ως παρατηρητής στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΣΕ, το Μάρτη του 2006 στη Βραζιλία.

Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ είχε επίσημη συνάντηση στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας με υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος, με στάτους υφυπουργού, τον Λιού Γιανκουίν, στα πλαίσια της οποίας έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα διεθνή προβλήματα και επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη του ΚΚ Κίνας προς τα κινήματα ειρήνης και τη δράση του ΠΣΕ την οποία όπως τόνισαν παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Επίσης είχε συνάντηση με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Κίνας.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ εκφράστηκε η ανησυχία για την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΝΑΤΟ και G8, και για τις περικοπές στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Από την πλευρά του ΚΚ Κίνας συνεχάρησαν την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ για τη συνεπή και αδιάκοπη πάλη του για την παγκόσμια ειρήνη, στο πλευρό των λαών, για έναν κόσμο της ειρήνης και της δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ