Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρ της «μεταρρύθμισης» του ΟΗΕ

Την προσαρμογή του ΟΗΕ στο «περιβάλλον» της νέας τάξης υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας τη διακήρυξη που υιοθετήθηκε «καλή αφετηρία» στην κατεύθυνση αυτή.

Ο ΟΗΕ «οφείλει να προσαρμοστεί προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στο νέο διεθνές περιβάλλον», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη Συνάντηση Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του ΟΗΕ έγκειται στο ότι είναι ο μόνος αληθινά παγκόσμιος θεσμός που «διαθέτει μοναδική νομιμοποίηση». Αναφερόμενος στη διακήρυξη που αναμενόταν να υιοθετηθεί είπε ότι αποτελεί «μια καλή αφετηρία στο μακρύ δρόμο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», κυρίως επειδή είναι «μια ισχυρή πολιτική έκκληση, που ενσωματώνει τις περισσότερες από τις προτεινόμενες ιδέες για την ανάπτυξη, την οικοδόμηση της ειρήνης», εννοώντας προφανώς την Pax Americana.

Παράλληλα, διαπίστωσε ένα «επικίνδυνο έλλειμμα εφαρμογής» στη διακήρυξη της Χιλιετίας που είχε υιοθετηθεί πριν από πέντε χρόνια. Σημείωσε, όμως, με νόημα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ν. Υόρκη «άλλαξαν δραματικά την αντίληψή μας για την ειρήνη και την ασφάλεια»(!), αφήνοντας έτσι σαφώς να εννοηθεί το τρομοκρατικό περιεχόμενο που δίνει και ο ίδιος σε αυτές τις έννοιες. Ομως, αυτό δεν τον εμπόδισε να διακηρύξει την προσήλωσή του σε βασικές αρχές του ΟΗΕ, όπως η υποχρέωση για αποφυγή απειλής ή χρήσης βίας με τρόπο μη συμβατό με τον Χάρτη των ΗΕ, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, αλλά και η εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας «να αναλαμβάνει δράση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»...

Επιτροπή για ελληνοαλβανικές σχέσεις

Στο μεταξύ, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Η πρόταση αυτή προέκυψε μετά από τη συνάντηση του Σ. Μπερίσα με τον Ελληνα ομόλογό του Κ. Καραμανλή στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

Βάσει της ανακοίνωσης, η συγκρότηση της επιτροπής ήταν πρόταση του Κ. Καραμανλή και θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τους χώρους της διπλωματίας, της παιδείας, της ασφάλειας και της άμυνας. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν ιδιαιτέρως στον τομέα της ενέργειας, υπενθυμίζοντας μάλιστα την καλή συνεργασία της εποχής 1992 - 1993, όταν ο Κ. Μπερίσα ήταν στην εξουσία της Αλβανίας και στην Ελλάδα ήταν στην εξουσία η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ