Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Παράλληλες επαφές για λογαριασμό αντίπαλων μονοπωλίων

Επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία Βιετνάμ και Φιλιππίνων είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ επαφές στην ίδια περιοχή έχει και ο Κινέζος ομόλογός του

ΑΝΟΪ - ΜΑΝΙΛΑ.--

Στο επίκεντρο των επιδιώξεων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων παραμένει η γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, στην οποία άλλωστε ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και η πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου σε Ασία - Ειρηνικό.

Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Βιετνάμ, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως ένας από τους «πιο κερδισμένους» της περιοδείας (όπως υποστήριζε ανάλυση του «Φορμπς», αναδεικνύοντας κατευθύνσεις στις οποίες οι ΗΠΑ αναζητούν πλεονεκτήματα στην αναμέτρησή τους με Κίνα κ.τ.λ.). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του Τραμπ με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, οι δυο πλευρές έστειλαν καθαρό μήνυμα «στενής και διευρυνόμενης συνεργασίας», ενώ μεταξύ άλλων:

-- Συμφωνήθηκε η παραχώρηση νέας περιοχής στο Ανόι για την ανέγερση νέας αμερικανικής πρεσβείας.

-- Καταλήχθηκε ένα «Τριετές Πλάνο Δράσης για την αμυντική συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας θα αυξηθούν οι «διμερείς ναυτικές δραστηριότητες».

-- Οριστικοποιήθηκε η παράδοση των πρώτων λέμβων που οι ΗΠΑ παραχώρησαν στην ακτοφυλακή του Βιετνάμ, «ενισχύοντας τη θαλάσσια ασφάλεια του Βιετνάμ» και την «ενημέρωση των δυνατοτήτων (του Βιετνάμ) στο συγκεκριμένο τομέα».

-- Οι δύο Πρόεδροι «καλωσόρισαν την πρώτη σχεδιασμένη επίσκεψη ενός αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ το 2018».

Μεταξύ άλλων, οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν «τη σημασία για την ελευθερία ναυσιπλοΐας, υπερπτήσεων και του ανεμπόδιστου εμπορίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και τη δέσμευσή τους για μια προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες όσον αφορά στην επίλυση των θαλάσσιων διαφορών».

Είναι σαφές ότι πολλοί από τους άξονες της διμερούς συνεργασίας διαμορφώνονται με φόντο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να «αποκρούσουν» τη διεύρυνση της επιρροής της Κίνας στην περιοχή (βλέπε εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα), αλλά και στο πλαίσιο της διαρκούς διεύρυνσης της στρατιωτικής τους παρουσίας σε Ασία - Ειρηνικό.

Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για εμβάθυνση και διεύρυνση του διμερούς εμπορίου, ενώ «καλωσόριζαν και την ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών 12 δισ. δολαρίων».

Χτες, ο Τραμπ είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, καθώς η Μανίλα είναι ο τελευταίος προορισμός της πολυήμερης περιοδείας στην περιφέρεια. Πολλά ΜΜΕ μίλησαν για φιλοφρονήσεις που αντάλλαξαν οι δυο ηγέτες, με αναλύσεις για ομοιότητες στους δύο εκκεντρικούς τους χαρακτήρες. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι στη 40λεπτη συζήτησή τους μίλησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τις δυο χώρες «και την περιοχή», χωρίς πολλές λεπτομέρειες, στις αρχικές τους δηλώσεις. Θυμίζουμε πάντως ότι ο Ντουτέρτε, μετά την εκλογή του, επιδιώκει την αναβάθμιση της συνεργασίας και με Κίνα - Ρωσία, αναδεικνύοντας πόσο περιπλέκεται το παζάρι στην περιοχή.

Στο Βιετνάμ και ο Σι

Στη Νοτιοανατολική Ασία όμως περιοδεύει αυτές τις μέρες και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που χτες το αργά απόγευμα (τοπική ώρα) έφτασε στο Λάος.

Είχαν προηγηθεί οι επίσημες επαφές του Σι με την ηγεσία του Βιετνάμ (όπου βρέθηκε και για να πάρει μέρος στη Σύνοδο της APEC). Στη συνάντησή του με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, σημείωσε ότι οι διεθνείς και περιφερειακές συνθήκες διέρχονται βαθιών και σύνθετων αλλαγών και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ανάπτυξη και τη μεταρρύθμισή τους. Υποστήριξε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι δυο πλευρές πρέπει να σταθεροποιήσουν την ορμή στην ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου τους και να ευθυγραμμίσουν την ανάπτυξη οικονομικών πρωτοβουλιών στις οποίες πρωτοστατούν, όπως οι (κινεζικοί) «Δρόμοι του Μεταξιού» και οι βιετναμέζικοι «Δύο διάδρομοι και ένας οικονομικός κύκλος». Οσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (όπου οι δυο χώρες έχουν έντονες εδαφικές διαφορές), ο Σι ανέφερε ότι οι δυο χώρες «πρέπει να αντιμετωπίσουν καλά τις διαφορές και διαφωνίες τους» και «πρέπει να αναζητήσουν μια διαρκή λύση στις θαλάσσιες διαφωνίες τους κοινά αποδεκτή, μέσω φιλικών διαβουλεύσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Κινέζος Πρόεδρος καλεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής προετοιμασίας (2023-04-13 00:00:00.0)
Σύσφιξη στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας (2017-11-15 00:00:00.0)
Ταξίδι Ντουτέρτε και στην Ιαπωνία (2016-10-26 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ (2016-09-15 00:00:00.0)
Ενταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2015-10-16 00:00:00.0)
«Επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ (2014-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ