Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αντιπαραθέσεις καπιταλιστών με θύμα το περιβάλλον

ΒΟΝΝΗ.--

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% φέτος, καταγράφοντας νέο ρεκόρ (37 δισ. τόνων), δήλωσαν χτες επιστήμονες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ περίπου 200 κρατών στη Γερμανία σχετικά με τις λεπτομέρειες της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015). Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα διεξάγεται στη Βόννη από τις 6 έως τις 17 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή πάνω από 23.000 ανθρώπων (επιστημόνων, πολιτικών, εκπροσώπων οργανώσεων) από 197 χώρες. Τη συμμετοχή τους έχουν μεταξύ άλλων δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Ο Γκλεν Πίτερς, ένας από τους κύριους ερευνητές στο Κέντρο Ερευνας για το Διεθνές Κλίμα CICERO στο Οσλο, δήλωσε πως οι εκπομπές της Κίνας αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5%, λόγω της αύξησης της ζήτησης άνθρακα εν μέσω ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης.

Το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της καπιταλιστικής ανάπτυξης αναδεικνύει και η έκκληση 52 γερμανικών βιομηχανιών προς την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, για αναπροσαρμογή των στόχων για το κλίμα έως το 2020, καθώς για να επιτευχθούν αυτοί, θα χρειαστεί μια «πρόωρη έξοδος από την ενέργεια άνθρακα».

Η Γερμανική Ενωση Βιομηχάνων (BDI) έχει εκπονήσει μια μεγάλη μελέτη σχετικά με την ενεργειακή αλλαγή και την προστασία του κλίματος προτάσσοντας το ζήτημα του κόστους. Το κόστος θα «ήταν γιγάντιο», με 4 από τα 5 αναγκαία μέτρα να «κοστίζουν περισσότερο απ' ό,τι εξοικονομούν». «Τα οικονομικά κίνητρα για την προστασία του κλίματος θα παρέμεναν η εξαίρεση, η μερίδα του λέοντος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο τομέα (...) Η υλοποίηση του στόχου της μείωσης κατά 80% έως το 2050 θα συνδεόταν με πρόσθετες επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 τρισ. ευρώ».

Επίσης, αργότερα χτες βράδυ, ο Λευκός Οίκος διοργάνωσε στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα στη Βόννη συνέδριο για να υπερασπιστεί «το ρόλο της Ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα» στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με τη συμμετοχή εκπροσώπων μονοπωλίων, όπως της «Peabody» (η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα παγκοσμίως), της «Tellurian» (φυσικό αέριο) και της «NuScale Power» (πυρηνική ενέργεια).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ