Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Εθνικιστική - ρατσιστική συγκέντρωση

Με αφορμή τους γιορτασμούς για τη Μέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας τους το 1918, η κυβέρνηση της Πολωνίας και εθνικιστικές οργανώσεις διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο συγκεντρώσεις στην Βαρσοβία και άλλες πόλεις. Στη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, όπου συμμετείχαν και ανοιχτά φασίστες με τα σύμβολά τους (υπολογίζονται σε 60.000), κυριάρχησαν τα συνθήματα «Θεός, τιμή, πατρίδα», «Δόξα στους ήρωές μας», «Αγνή Πολωνία, λευκή Πολωνία», «Εξω οι πρόσφυγες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχαν οι εθνικές σημαίες αλλά και νεοναζιστικές σημαίες, πυρσοί και πανό κατά του Ισλάμ, τα οποία το ταύτιζαν με την «τρομοκρατία». Η κρατική τηλεόραση, την οποία ελέγχει η νεοφιλελεύθερη πολωνική κυβέρνηση, που πρωτοστατεί μαζί με άλλες αστικές κυβερνήσεις στην ΕΕ (Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) της λεγόμενης Ομάδας του Βίσεγκραντ στη μη αποδοχή των ποσοστώσεων για την υποδοχή προσφύγων, αναφέρθηκε σε «μεγάλη πορεία πατριωτών».

Στη Βαρσοβία έγιναν και μικρότερες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, ενώ υπήρξε και μια επίθεση φασιστών με μικροτραυματισμούς σε γυναίκες που φώναζαν αντιφασιστικά συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ