Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες ασκήσεις με τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Με τη συμμετοχή τριών αμερικανικών αεροπλανοφόρων ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο νέες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, όπου η λεγόμενη «αντιμετώπιση των απειλών της Βόρειας Κορέας» αξιοποιείται ως μοχλός προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Στα γυμνάσια συμμετέχουν τα αεροπλανοφόρα «USS Ronald Reagan», «USS Theodore Roosevelt» και «USS Nimitz». Το Σάββατο ξεκίνησαν κοινές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, με τη συμμετοχή - εκτός από τις συνοδείες των τριών αεροπλανοφόρων - και 11 αμερικανικών πολεμικών πλοίων εξοπλισμένων με το σύστημα αντιπυραυλικής αεράμυνας «Aegis», όπως και 7 νοτιοκορεατικών πολεμικών πλοίων.

Την Κυριακή κινητοποιήθηκαν και τα τρία αντιτορπιλικά του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού «Ιναζούμα», «Μακινάμι» και «Ισε».

Ασιατικά ΜΜΕ επικαλούνταν ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας «αξιοποιούν κάθε ευκαιρία» για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αμερικανικές. Από τη μεριά του, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας σημείωνε ότι οι ασκήσεις «αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα και τη βούλησή μας να αποτρέψουμε τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και να τις αντιμετωπίσουμε».

Τα νέα γυμνάσια φανερώνουν πόσο μεγαλώνει η στρατιωτική «κινητοποίηση» και «ετοιμότητα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιφέρεια. Είναι η πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία που τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ συμμετέχουν σε κοινή άσκηση στην περιοχή, την οποία η αμερικανική πλουτοκρατία ιεραρχεί στην αναμέτρησή της με αντίπαλα κέντρα, καταρχήν την Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ