Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Εκατοντάδες νεκροί από σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στο δυτικό Ιράν
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι στο δυτικό Ιράν
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πανικό και τρόμο σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προκάλεσε ο προχτεσινοβραδινός σεισμός των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα σύνορα Ιράν - Ιράκ, προκαλώντας πάνω από 440 νεκρούς, 6.700 τραυματίες και τουλάχιστον 70.000 άστεγους σεισμοπαθείς και στις δύο χώρες.

Ο ισχυρός σεισμός, που έγινε αισθητός μέχρι το Κατάρ, είχε επίκεντρο μία περιοχή που απέχει 30,6 χλμ. ανατολικά της ιρακινής μεθοριακής πόλης Χαλάμπτζα, σε βάθος 11 χλμ. Συνοδεύεται από εκατοντάδες ισχυρούς μετασεισμούς, δυσκολεύοντας το έργο διάσωσης που καταβάλλουν σωστικά συνεργεία προκειμένου να ανασύρουν ζωντανούς όσους εγκλωβίστηκαν στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν. Οι περισσότερες ζημιές και τα περισσότερα θύματα έχουν αναφερθεί στην ιρανική μεθοριακή πόλη Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της επαρχίας Κερμανσάχ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη όλων όσοι κατοικούν σε απομακρυσμένα μεθοριακά χωριά στα οποία η πρόσβαση ήταν αδύνατη ή και δύσκολη, καθώς πολλοί δρόμοι έκλεισαν εξαιτίας των συντριμμιών. Ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι, έσπευσε να επισκεφθεί ορισμένες από τις σεισμόπληκτες περιοχές παρατηρώντας ότι ο Εγκέλαδος χτύπησε περισσότερο παλιά πλίνθινα φτωχικά σπίτια και λιγότερο νεόδμητες πολυκατοικίες, που είχαν ανεγερθεί με σύγχρονο αντισεισμικό οικοδομικό κανονισμό.

Δεκάδες ηγέτες από κάθε περιοχή του πλανήτη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασαν συλλυπητήρια στις ηγεσίες του Ιράν και του Ιράκ για τα θύματα του ισχυρού σεισμού, στέλνοντας, ορισμένοι, βοήθεια σε σωστικά συνεργεία, σκηνές, κουβέρτες, φάρμακα, φορητές νοσηλευτικές μονάδες, είδη πρώτης ανάγκης. Η Τουρκία και η Ιταλία ήταν από τις χώρες που κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Το Ιράν είναι μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες. Το 2003 είχε σημειωθεί σεισμός 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 26.000 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ