Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες βιομηχάνων για τη διαδικασία του Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις παραινέσεις βιομηχάνων από τα μεγαλύτερα μονοπώλια της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών της ΕΕ δέχτηκε χτες το απόγευμα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προκειμένου να τους εξασφαλίσει μία συμφωνία «ομαλής μετάβασης» συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εποχή κατά την οποία η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ.

Οι βιομήχανοι εξέφρασαν επιπλέον δυσαρέσκεια για την αργή πρόοδο στις έως τώρα διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία της ΕΕ, ενώ η εκπρόσωπος της «Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων» (CBI) Καρολάιν Φέρμπερν, μετά το τέλος της συνάντησης, τόνισε ότι και οι άλλοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επισήμαναν «τη μεγάλη ζημιά» που θα προκαλούσε στο εμπόριο ένα «σκληρό Βrexit», δηλαδή μία αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς καμία συμφωνία που θα ρυθμίζει τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις. Παρόμοια επισήμανση έκανε και ο πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μ. Βανσλέμπεν, προβλέποντας ότι σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αντιμετώπιζαν ετήσιους δασμούς τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στις εμπορικές σχέσεις με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόοουβ, πάντως, παραμέρισαν παλιότερες αντιπαλότητες και υπερασπίζονται ακόμα και το «σκληρό Brexit». Σε επιστολή των δύο υπουργών που αποκαλύφθηκε από βρετανικές εφημερίδες, παραπονιούνται ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης κάνουν ανεπαρκείς ενέργειες σε ό,τι αφορά τα παζάρια για το Brexit και επιμένουν ότι η όποια μεταβατική συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να τελειώσει το αργότερο έως τον Ιούνη του 2021.

Από την άλλη, ο 64χρονος Ιταλός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, προέβλεψε πως εάν η Βρετανία δεν καταβάλει ως ελάχιστο κόστος διαζυγίου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθούν με ανάλογο ποσό οι φορολογούμενοι πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε το ενδεχόμενο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και ότι η ΕΕ ετοιμάζει εναλλακτικά σχέδια.

Επίσκεψη Τζόνσον στην Τεχεράνη

Την υποστήριξή του στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εξέφρασε χτες το πρωί, στο πλαίσιο επίσκεψης - αστραπής στην Τεχεράνη, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Αργότερα χτες το απόγευμα, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, συμφώνησε με τους ομολόγους του από τη Γερμανία Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την Γαλλία Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, πως η διεθνής συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται «και θα πρέπει να διατηρηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ