Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι

ΣΟΤΣΙ.--

Νέο τετ-α-τετ είχαν χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα της συνάντησης, που έγινε στο Σότσι, οι εξελίξεις στη Συρία ήταν το βασικό, αλλά όχι το μόνο θέμα, δεδομένου του εύρους που αποκτά η συνεργασία των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, το ρωσικό πρακτορείο ITAR - TASS επέμενε ότι οι δυο ηγέτες επρόκειτο να εστιάσουν και σε τρόπους αξιοποίησης του ρωσικού συστήματος «S-400» που η Αγκυρα επρόκειτο να αγοράσει. Αλλωστε, είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί ότι η αγορά των «S-400» «έχει κλείσει».

Σύμφωνα με τα πρώτα ρεπορτάζ από τη συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν (που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ολοκληρωθεί), ο Τούρκος ηγέτης εμφανιζόταν να λέει ότι «οι διμερείς μας σχέσεις στην περιοχή και η αλληλεγγύη μας απέναντι στη Ρωσία σχετικά με προβλήματα της περιφέρειας αυξάνουν την (διμερή) εμπιστοσύνη μας για το μέλλον». Ακόμα, μίλησε για «εντατικές» συναντήσεις με τη Ρωσία, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν ανέφερε ότι «μπορεί να ειπωθεί πως οι σχέσεις μας έχουν εξομαλυνθεί εντελώς» και ότι οι διμερείς επαφές θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα» (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη Συρία). Συμπλήρωσε επίσης ότι ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε το περασμένο 8μηνο πάνω από 30%. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας έχουν αποκατασταθεί εντελώς», σχολίασε.

Την τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400» μνημόνευσε σε δηλώσεις του, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που είπε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά γιατί χρειάστηκε να κάνουμε αυτή την επιλογή». Ο ίδιος είπε ότι σχετικά με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις «η κοινή λογική επικρατεί στο τέλος και θα βρεθεί μια λύση», αν και πρόσθεσε ότι αυτές δεν θα βελτιωθούν αν η Ουάσιγκτον δεν λάβει μέτρα για την έκδοση στην Τουρκία του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη στο περσινό πραξικόπημα.

  • Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε σήμερα «γελοίες» και «αβάσιμες» τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προσέφερε εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα την έκδοση του Γκιουλέν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ