Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κρίσιμη» βδομάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Κρίσιμη» χαρακτηρίζεται η ερχόμενη βδομάδα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες που προέκυψαν κατά την περίοδο των διερευνητικών επαφών και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Διαφορετικά θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν πως δεν θα μπουν σε κυβέρνηση.

«Κατά τη γνώμη μου, με καλή θέληση μπορεί να επιτευχθεί μια λύση», είπε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πριν τη συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων κομμάτων την Κυριακή το βράδυ.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», τα τέσσερα κόμματα είναι διχασμένα στο θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης και του ταμείου διάσωσης ESM. Το έγγραφο περιλαμβάνει αρκετές προτάσεις εντός παρενθέσεων, αντανακλώντας τα σημεία διαφωνίας που πρέπει να επιλυθούν. «Απορρίπτουμε [ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης καθώς και] την εισαγωγή εργαλείων που θα οδηγούσαν σε αυτόματες μεταβιβάσεις ή κοινοποίηση χρέους», αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα σημείο, αποτυπώνοντας τις διαφορές για το αν θα αποκλειστεί η ιδέα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για τέτοιο προϋπολογισμό.

Σε άλλο προσχέδιο που επικαλείται το «Ρόιτερς», τα κόμματα υπογραμμίζουν τη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ και τους διατλαντικούς δεσμούς και ταυτόχρονα επιθυμούν καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Επισημαίνεται ακόμα η σημασία του ελεύθερου εμπορίου και η ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Μείωση εισφορών και ελαστικοποίηση χρόνου εργασίας

Στα Εργασιακά, οι Φιλελεύθεροι (FDP) θέλουν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,7%. Οι συνεισφορές στην ασφάλιση ανεργίας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 0,5% και οι εισφορές στην ασφάλιση Υγείας και περίθαλψης κατά 0,1%. Παράλληλα, τα κόμματα μιλούν καθαρά για ενίσχυση της ιδιωτικής και της επαγγελματικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ