Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA KINEZIKH ΘΑΛΑΣΣΑ
«Επεισόδιο» μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ

ΠΕΚΙΝΟ.- ΑΝΟΪ.- ΜΑΝΙΛΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΤΟΚΙΟ.--

Την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού βεβαιώνει και το ναυτικό «επεισόδιο» που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, 193 χλμ. από τις βιετναμέζικες ακτές. Πλοία του βιετναμέζικου ναυτικού προσπάθησαν να απομακρύνουν κινεζικά σκάφη, που επιδίωξαν να εγκαταστήσουν εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου, σε περιοχή που διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Ο Τραν Ντουί Χάι, αξιωματούχος του βιετναμέζικου υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε δηλώσεις ότι «κινεζικά πλοία, με αεροπορική υποστήριξη, προσπάθησαν να εκφοβίσουν βιετναμέζικα σκάφη. Αντλίες νερού χρησιμοποιήθηκαν». Ως αποτέλεσμα, τα σκάφη υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τραυματίστηκαν έξι άτομα.

Από τη μεριά της Κίνας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ σημείωσε, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών, ότι η εξέδρα ήταν μέσα στα κινεζικά θαλάσσια ύδατα, τονίζοντας ότι «οι αποδιοργανωτικές κινήσεις της βιετναμέζικης πλευράς αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κίνας». Με νέες δηλώσεις, εκπρόσωποι της κινεζικής κυβέρνησης δήλωσαν πως «είναι το Βιετνάμ που προκαλεί τις εντάσεις» και πως κινεζικά σκάφη έχουν δεχτεί επανειλημμένη «παρενόχληση» από βιετναμέζικες δυνάμεις τις τελευταίες μέρες.

Τις εξελίξεις δεν άφησε ασχολίαστες η Ουάσιγκτον, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, να χαρακτηρίζει «προκλητική» την κινεζική κίνηση. Παρέμβαση έγινε και από το Τόκιο, με το γγ του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιχίντε Σούγκα, να μεταφέρει τη μεγάλη ανησυχία της Ιαπωνίας για τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, εξαιτίας των «παράνομων ερευνών (σ.σ. για πετρέλαιο) της Κίνας».

Πάντως, Κινέζοι αναλυτές τονίζουν ότι «έχουν χαθεί πολύτιμες ευκαιρίες για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου στα νησιά Σπράτλι» (σ.σ. επίκεντρο της διαφιλονικούμενης περιοχής μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ).

Σύλληψη Κινέζων ψαράδων από τις Φιλιππίνες

Αυξανόμενη ένταση όμως διακρίνει και τις σχέσεις της Κίνας με τις Φιλιππίνες, ειδικά μετά την επιβεβαίωση ότι ήταν οι φιλιππινέζικες αρχές εκείνες που συνέλαβαν την Τετάρτη τους 11 Κινέζους ψαράδες, επίσης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Στο αλιευτικό εντοπίστηκαν χελώνες, που ειδικά στις Φιλιππίνες θεωρούνται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύονται. Το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ σημείωσε, σε ανακοίνωσή του, ότι «η κατάληψη του κινεζικού αλιευτικού, που μετέφερε μεγάλο αριθμό ειδών προς εξαφάνιση και η σύλληψη του πληρώματός του... έγιναν ως πράξεις ενίσχυσης του θαλάσσιου δικαίου και υποστήριξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Φιλιππίνων στην ΑΟΖ της».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας, που μέσω της πρεσβείας της στη Μανίλα ζήτησε «μια λογική εξήγηση» και την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους αλλά και αλιεύματα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μονοπωλίων που «κονταροχτυπιούνται», επιδιώκοντας αναβάθμιση της δικής τους θέσης και εκτοπισμό των ανταγωνιστών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ