Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣ ΗΠΑ
Ζητούν πιο «προηγμένα όπλα»

Ισχυρότατη βομβιστική επίθεση ισοπέδωσε ξενοδοχείο στο Χαλέπι

Η Χομς, αφού ρημάχτηκε από τις συγκρούσεις, εγκαταλείφτηκε από τους μισθοφόρους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς
Η Χομς, αφού ρημάχτηκε από τις συγκρούσεις, εγκαταλείφτηκε από τους μισθοφόρους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τις εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων, που τους τελευταίους μήνες βαίνουν υπέρ των δυνάμεων του συριακού στρατού, επικαλέστηκε ο ηγέτης του «Συριακού Ελεύθερου Συνασπισμού» Αχμαντ Τζάρμπα, για να επαναλάβει την απαίτησή του, με ομιλία του σε κέντρο γεωπολιτικής στην Ουάσιγκτον, να δοθούν στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις «όλα τα απαραίτητα προηγμένα όπλα, μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικά».

Ο Τζάρμπα, που αναμένεται τις επόμενες μέρες να συναντηθεί και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον από την Τετάρτη, πετυχαίνοντας λίγο πριν την άφιξή του την αναγνώριση της οργάνωσής του από το Λευκό Οίκο σαν «ξένη διπλωματική αποστολή». Βέβαια, οι ΗΠΑ έχουν κάποιες αμφιβολίες για το που τελικά μπορούν να καταλήξουν τα όπλα, με δεδομένο ότι υπάρχουν και το «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL), ακραίων ισλαμιστών, που αν και χρησιμοποιήθηκαν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, υπάρχουν φόβοι ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Από την άλλη, η κυβέρνηση Ομπάμα πρόσθεσε στη μαύρη λίστα κυρώσεων σε βάρος περίπου 200 Σύρων αξιωματούχων άλλα έξι ονόματα, μεταξύ των οποίων και ο ταξίαρχος Μπασάμ αλ Χασάν (στενός σύμβουλος του προέδρου Ασαντ).

Το ίδιο 24ωρο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση αποχώρησης περίπου 1.200 ισλαμιστών μισθοφόρων από την παλιά πόλη της Χομς. Η Χομς, που τα τελευταία δύο χρόνια χαρακτηριζόταν από τις αντικαθεστωτικές συριακές και ξένες δυνάμεις σαν η «πρωτεύουσα της επανάστασης κατά του Ασαντ», ανακηρύχθηκε «ασφαλής πόλη», μετά από τη σχεδόν καθολική αποχώρηση των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Ανατίναξη ξενοδοχείου στο Χαλέπι

Ενοπλοι της οργάνωσης «Ισλαμικό Μέτωπο» εξαπέλυσαν χτες βομβιστική επίθεση στο (κάποτε πολυτελέστατο) ξενοδοχείο Carlton Hotel, όπου χρησιμοποιούταν ως βάση από το συριακό στρατό, τινάζοντάς το στον αέρα. Η επίθεση έγινε με εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν με τηλεχειριστήριο και τοποθετήθηκαν κοντά και κάτω από το ξενοδοχείο, μέσω υπόγειων σηράγγων που δημιούργησαν οι ισλαμιστές. Οι συριακές αρχές επιβεβαίωσαν την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική ενέργεια, σημειώνοντας πως προκάλεσε άγνωστο αριθμό θυμάτων και τραυματιών, αλλά και σημαντικές υλικές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και στο κοντινό παλιό ιστορικό φρούριο της πόλης. Πάντως, το αντιπολιτευόμενο Συριακό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρει πως από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, ενώ οι ισλαμιστές ισχυρίζονται πως σκοτώθηκαν 50 στρατιώτες.

Λίγες ώρες πριν, είχε πραγματοποιηθεί η έξοδος των ηττημένων ισλαμιστών από τη Χομς, που επιτράπηκε με συμφωνία της κυβέρνησης. Επίσης, το γύρο του κόσμου έκανε στα ΜΜΕ ο καβγάς δύο Ιορδανών δημοσιογράφων σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, που ουσιαστικά διέλυσε το στούντιο του ιορδανικού δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού «Seven Stars».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ