Η σημερινή 9η Μάη θα αποτελέσει πεδίο επίδειξης δύναμης της καπιταλιστικής Ρωσίας καπηλευόμενη την ένδοξη Ιστορία της ΕΣΣΔ
Χτες επίσης οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ανακοίνωσαν πως αποφάσισαν να μην αναβάλουν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων που θα ζητούν διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση της χώρας ή ακόμα και ένωση με τη Ρωσία. Είχε προηγηθεί, προχτές, η προτροπή του Ρώσου Προέδρου να μην πραγματοποιηθούν τα δημοψηφίσματα ως βήμα για να γίνει ένας εθνικός διάλογος, ωστόσο ζητούσε αποχώρηση των δυνάμεων που έχει στείλει η κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο και η αντιδραστική κυβέρνηση με τη δήλωσή της ότι δήθεν «θέλει διάλογο αλλά δεν μιλάει με τρομοκράτες» ρίχνει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά».
Ο λεγόμενος κυβερνήτης της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε χτες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου στο κατειλημμένο κυβερνείο της πόλης: «Μόλις ψηφίσαμε στο Συμβούλιο του Λαού... Η ημερομηνία (διεξαγωγής) του δημοψηφίσματος εγκρίθηκε κατά 100%. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την 11η Μαΐου». Δημοψηφίσματα ανακοινώθηκαν και στο Σλαβιάνσκ και το Λουγκάνσκ.
Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, 3 εκατ. πολίτες των περιφερειών αυτών θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Αμέσως η αντιδραστική κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ και ΕΕ χαρακτήρισαν τη διαδικασία αυτή παράνομη.
Από τη Μόσχα, η πρόεδρος της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε ότι, εάν η κυβέρνηση του Κιέβου δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί το στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη. «Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε η Ματβιένκο.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χτες ότι η κρίση στην Ουκρανία αποτελεί συνέπεια της άσκησης «ανεύθυνων πολιτικών».
Την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε χτες, παρουσία και εκπροσώπων από άλλες χώρες συμμάχους από τη λεγόμενη Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, σε άσκηση μεγάλης κλίμακας και πυρηνικής ετοιμότητας που, όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, αποσκοπούσε να ελεγχθεί όλο το στράτευμα σε όλη την επικράτεια της χώρας και οι μονάδες που έχουν πυρηνικά όπλα και θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση. Φυσικά οι κινήσεις αυτές είναι απάντηση και στις κινήσεις του ΝΑΤΟ που όλο και ισχυροποιεί την παρουσία του στην περιοχή. Την ίδια ώρα οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αμφισβητούν τη δήλωση του Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από τα ουκρανικά σύνορα. Πάντως το ρωσικό ΥΠΕΞ αντιδρώντας σε αυτή την αμφισβήτηση σημείωνε χτες δηκτικά: «Προτείνουμε στους τυφλούς να εξοικειωθούν με τη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος στις 7 Μαΐου».
Ταυτόχρονα η Ρωσία ετοιμάζει σήμερα, με αφορμή την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της ΕΣΣΔ ενάντια στο ναζισμό, μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα και την Κριμαία. Οι φετινές εκδηλώσεις αποκτούν χαρακτήρα «επίδειξης δύναμης» αλλά δεν παύουν εν πολλοίς να αποτελούν προσπάθεια καπηλείας της ένδοξης Ιστορίας της ΕΣΣΔ που κατά τ' άλλα το σημερινό ρωσικό αστικό κράτος συκοφαντεί. Ωστόσο οι αστοί πολιτικοί αξιοποιούν τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού, του ουκρανικού και όλων των λαών που συγκροτούσαν τη Σοβιετική Ενωση και έδωσαν πάνω από 22 εκατομμύρια νεκρούς από τα καλύτερα παιδιά τους για την Αντιφασιστική Νίκη, για να υπερασπιστούν την κοινή πατρίδα τους και τις σοσιαλιστικές κατακτήσεις τους. Στο Κίεβο και όλη την Ουκρανία οι λαϊκές δυνάμεις αναμένεται επίσης σήμερα να τιμήσουν τους νεκρούς τους σε αυτή την τιτάνια μάχη.
Ενώ αυτό το σκηνικό διαμορφώνεται στη χώρα οι αστοί πολιτικοί και μεγαλοκαπιταλιστές που θησαύρισαν από την καταλήστευση της λαϊκής περιουσίας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και την καπιταλιστική παλινόρθωση στην Ουκρανία, ετοιμάζουν το κλίμα μπροστά και στις προεδρικές εκλογές στις 25 Μάη. Ετσι, ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας, και εμφανιζόμενος ως επικρατέστερος για την Προεδρία, ο Πέτρο Ποροσένκο, βρέθηκε προχτές στη Γερμανία και είχε συναντήσεις με πολιτικούς και την κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας. Ο Ποροσένκο, γνωστός ως βασιλιάς της σοκολάτας, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις (αυτοκινητοβιομηχανία, μέσα ενημέρωσης κ.λπ.) είπε χαρακτηριστικά: «Αν η Ρωσία υποστηρίξει το δημοψήφισμα, είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθεί συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα κυρώσεων, καλά συντονισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ωστόσο είναι φανερό ότι και η κίνηση του Πούτιν και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ότι την βλέπει θετικά, δείχνουν ότι «ρίχνονται γέφυρες» για ένα προσωρινό τουλάχιστον συμβιβασμό. Και αυτό παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ που θέλουν να προκαλέσουν ρήγμα στις σχέσεις γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων με αυτά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, αναφορικά με το χρέος της Ουκρανίας για το ρωσικό αέριο, δήλωσε και πάλι χτες: «Η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στο καθεστώς προπληρωμής για το αέριο που παραδίδει στην Ουκρανία». «Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αναλάβει μόνη της το βάρος της υποστήριξης της ουκρανικής οικονομίας προχωρώντας σε εκπτώσεις στην τιμή του αερίου και διαγράφοντας χρέη, επιχορηγώντας με αυτό τον τρόπο το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ της Ουκρανίας και των χωρών - μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Νόβακ για ένα χρέος που μόνο για τις τελευταίες παραλαβές έχει φτάσει τα 3,5 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ντραγκομίρ Στόινεφ, δήλωσε χτες ότι για τη χώρα του υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ουκρανία «δεν υπάρχει εφικτή εναλλακτική λύση πέραν του αγωγού "South Stream"», δηλαδή του σχεδίου που προωθεί η Ρωσία με την «Γκαζπρόμ» και σειρά μονοπωλιακών ομίλων, γερμανικών, αυστριακών, ιταλικών κλπ. Είπε με νόημα: «Το έργο για την κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου "Σάουθ Στριμ" (South Stream) δεν είναι για τη Βουλγαρία αλλά για όλη την Ευρώπη».