Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Προχωρά η κατάργηση της σταθερής εργασίας

ΡΩΜΗ.--

Με την έγκριση της Γερουσίας (με 158 ψήφους υπέρ και 122 κατά) επιταχύνεται η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης Ρέντσι για να επεκταθεί η προσωρινή και με πετσοκομμένα δικαιώματα εργασία.

Η διαδικασία συνέδεσε μάλιστα την έγκριση του νέου νομοθετικού πλαισίου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο «πακέτο μέτρων» αποτελεί την απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης στην «αντιμετώπιση» της ανεργίας, η οποία ξεπέρασε το 13% και στους νέους κάτω των 25 χρόνων το 25%, ποσοστό που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών.

Βεβαίως, πρόκειται για «αντιμετώπιση» κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των Ιταλών μεγαλοεργοδοτών, στους οποίους δίνει το δικαίωμα να ανανεώνουν συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μέχρι και τρία χρόνια, χωρίς να «αποκαλύπτουν τα κίνητρά τους», όπως διευκρινίζουν ιταλικά ΜΜΕ. Ουσιαστικά, εξασφαλίζει τη δυνατότητα του κεφαλαίου να αντικαθιστά μόνιμους και με πλήρη δικαιώματα εργαζόμενους με άλλους, των οποίων η «ελαστική» εργασιακή σχέση θα ισοδυναμεί απευθείας με κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων. Οπως δείχνει και η εμπειρία στη χώρα μας, απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σημαίνει δουλειά π,χ. χωρίς μια σειρά από επιδόματα (που συχνά κατοχυρώνουν κλαδικές συμβάσεις και σχετίζονται με την επικινδυνότητα των εργασιακών συνθηκών κ.τ.λ.) ή άλλα δικαιώματα, όπως οι άδειες τοκετού, λοχείας. Μέχρι σήμερα, ένας εργοδότης στην Ιταλία ήταν τυπικά υποχρεωμένος να εξηγεί τους λόγους που ήθελε να ανανεώσει συμβάσεις ορισμένου χρόνου για διάστημα που ξεπερνούσε τους 12 μήνες.

Η Γερουσία ενέκρινε σχετικό διάταγμα που τις επόμενες μέρες θα πρέπει να πάρει την τελική έγκριση και από την Κάτω Βουλή. Η διαδικασία «αναμόρφωσης» της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί, όπως είναι φυσικό, και πεδίο ενδοαστικής αντιπαράθεσης, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές. Σ' αυτό το πλαίσιο «διαφωνίες» εκδηλώθηκαν από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού και το ίδιο το κόμμα του Ρέντσι, ενώ «ρεσιτάλ» έδωσε πάλι το κόμμα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, με βουλευτές του να φορούν χειροπέδες υποστηρίζοντας ότι «σήμερα πεθαίνει η Δημοκρατία».

Πάντως, το σίγουρο είναι πως οι αντιδραστικές αλλαγές διαβεβαιώνουν για το σκληρά ταξικό «πρόσωπο» της κυβέρνησης Ρέντσι, τον οποίο πολλοί και στη χώρα μας εξακολουθούν να παρουσιάζουν ως φέρελπι ηγέτη που μπορεί να προσφέρει φιλολαϊκές λύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ