Παρασκευή 9 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προγράμματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ομιλία για τη «Νέα Βιομηχανική Γαλλία» εκφώνησε προχτές στο προεδρικό μέγαρο ο Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος σε μεγαλοβιομήχανους όπου πρόβαλε «34 βιομηχανικά προγράμματα» με τρεις άξονες: Την οικολογική και ενεργειακή μετάβαση, τον τομέα της Υγείας και τις νέες τεχνολογίες, προσδιορίζοντας έτσι κλάδους στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα για την ανάκαμψη της γαλλικής «ανταγωνιστικότητας». Μεταξύ άλλων, τα προγράμματα αφορούν στην κατασκευή αυτοκινήτων που θα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα ή «φιλικότερα» με το περιβάλλον.

Οι μεγαλοβιομήχανοι της Γαλλίας, μετά τις νέες φοροαπαλλαγές αλλά και τη νέα μείωση του «εργατικού κόστους» που εξασφάλισε το πρόσφατο πρόγραμμα σταθερότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ετοιμάζονται τώρα να τσεπώσουν και νέα «πακέτα» που θα δώσουν ώθηση στις επιδιώξεις τους, σε μια περίοδο που οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί οξύνονται και όσον αφορά το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο κομμάτι της χασούρας που συνεπάγεται η καπιταλιστική κρίση, και όσον αφορά το ποιος θα πρωτοεξασφαλίσει πρόσβαση σε χώρους όπου το ποσοστό κέρδους εκτιμάται μεγαλύτερο.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούργκ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν στα 10 χρόνια της κρίσης και της αποβιομηχάνισης της χώρας μας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα προγράμματα «αντικαταθλιπτικά για όλους τους Γάλλους». Επιβεβαιώνοντας κι εκείνος, με τη σειρά του, ότι στόχος είναι να ενισχυθεί ολόπλευρα η θέση του γαλλικού κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του, ενώ υποσχέθηκε 40% αύξηση εξαγωγών και 480.000 θέσεις εργασίας, που βέβαια αν επιτευχθούν θα είναι με μειωμένα δικαιώματα.

Απειλές ενόψει των ευρωεκλογών

Την υπεράσπιση των γαλλικών μονοπωλίων υπηρετεί και η παρέμβαση Ολάντ, που με άρθρο του στην εφημερίδα «Λε Μοντ» κάλεσε τους Γάλλους να μείνουν μακριά από τους λαϊκισμούς και προειδοποίησε ότι «μια έξοδος από την Ευρώπη» ισοδυναμεί με «έξοδο από την Ιστορία». Τοποθέτηση που έγινε καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μερίδων της γαλλικής αστικής τάξης, σχετικά με το αν η συμμετοχή στην ΕΕ εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητά τους. Αντιπαράθεση που αποτυπώνεται π.χ. και στο πρόγραμμα του «Εθνικού Μετώπου» της Μαρί Λεπέν, που, μεταξύ άλλων, ζητά αποχώρηση από την Ευρωζώνη, με δεδομένο βεβαίως τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ