Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ο Κινέζος Πρόεδρος καλεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής προετοιμασίας

Μπλίνκεν και Οστιν φιλοξένησαν στην Ουάσιγκτον τους Φιλιππινέζους ομολόγους τους, ενώ συνεχίζονται τα γυμνάσια των δύο χωρών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες

Copyright 2023 The Associated

Από λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στις Φιλιππίνες
Νέα «μηνύματα» για τις κινήσεις ολόπλευρης ενίσχυσης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας του εξέπεμψε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επιθεωρώντας την Τρίτη τη νότια ναυτική διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού - λίγες μέρες μετά τα μεγάλα κινεζικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν - επεσήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και προετοιμασίας.

Από τη Ζανζιάνγκ της περιοχής Γκουαντόνγκ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού και των εντάσεων με τις ΗΠΑ, ο Σι τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα ανταπόκρισης σε πολύπλοκες καταστάσεις την κατάλληλη στιγμή και με τον κατάλληλο τρόπο. Πρόσθεσε δε πως η Κίνα θα υπερασπιστεί αποφασιστικά την εδαφική της ακεραιότητα (η οποία σύμφωνα με το Πεκίνο περιλαμβάνει και τη Ταϊβάν), τα ναυτικά δικαιώματα και συμφέροντά της (ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφορές με άλλες χώρες της περιοχής), καθώς και ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να διατηρήσει τη «σταθερότητα» στις γειτονικές περιοχές.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν ενώ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζονται μέχρι τέλη Απρίλη οι μεγάλες ασκήσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες, με τον κωδικό «Balikatan», που φέτος έχουν πολύ ευρύτερη συμμετοχή από άλλες χρονιές και περιλαμβάνουν χρήση αληθινών πυρών στη θάλασσα.

Μάλιστα ΗΠΑ και Φιλιππίνες είχαν χτες, μετά από χρόνια, και συνάντηση 2+2 των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, όπου επιβεβαίωσαν τις εκατέρωθεν προθέσεις να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, καταρχάς στην «ασφάλεια», αλλά όχι μόνο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν ξεχώρισε τις συνθήκες πρόσβασης που αμερικανικά στρατεύματα διασφαλίζουν στις 9 βάσεις τους στις Φιλιππίνες τις οποίες προβλέπει η επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας του 2014. «Αυτές οι περιοχές θα στηρίξουν συνδυασμένες ασκήσεις και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας, για να διασφαλιστεί ότι είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι για μελλοντικές κρίσεις».

Τόνισε δε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε αυτές τις περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι με τον ομόλογό του Καρλίτο Γκάλβες συζήτησαν και τον αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, που η Μανίλα αναμένει εδώ και καιρό. Πρόκειται για UAV, ραντάρ, μεταγωγικά αεροσκάφη και άλλα συστήματα που θα παραδοθούν μέσα στην επόμενη 10ετία.

Σε Τόκιο και Ανόι ο Μπλίνκεν

Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ετοιμάζεται για νέες επαφές στον Ειρηνικό.

Από αύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί στο Βιετνάμ, το οποίο επισκέφτηκε πρόσφατα και αντιπροσωπεία μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον γερουσιαστή Τζεφ Μέρκλεϊ. Την αντιπροσωπεία συνάντησε μεταξύ άλλων και ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Pham Minh Chinh, ο οποίος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ δήλωσε ότι το Βιετνάμ θεωρεί τις ΗΠΑ έναν από τους σημαντικότερους εταίρους του στην εξωτερική πολιτική, καθώς και ότι εκτιμά τη στήριξη των ΗΠΑ «για ένα ανεξάρτητο, ευήμερο και ισχυρό Βιετνάμ».

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στο Τόκιο για τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7.

Στη Σαγκάη ο Λούλα

Χτες αναμενόταν να ξεκινήσουν και οι επίσημες επαφές του Προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στην Κίνα. Αρχικά ο Λούλα αναμενόταν να βρεθεί στη Σαγκάη, όπου συν τοις άλλοις θα παρευρισκόταν στην επίσημη ανακήρυξη της προκατόχου του, Ντίλμα Ρουσέφ, στη θέση της προέδρου της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του στο Πεκίνο με τον Πρόεδρο της Κίνας, τον πρωθυπουργό κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ