Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Κίνα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Με φόντο αντιδράσεις στις δηλώσεις Μακρόν για τη θέση της ΕΕ στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας

Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα ξεκινά σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, μετά από πρόσκληση του ομολόγου της, Κιν Γκανγκ, και με φόντο την όξυνση πολύπλευρων παζαριών και αντιθέσεων εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ για τους όρους της αντιπαράθεσης και των μπίζνες με την Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, η Μπέρμποκ θα συμπροεδρεύσει στον 6ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Γερμανίας για τη διπλωματία και την ασφάλεια.

Προχτές είχε ανακοινωθεί ότι μαζί της θα ταξιδέψει και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, αλλά χτες έγινε γνωστό ότι η δική του επίσκεψη ακυρώθηκε αφού διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Η Μπέρμποκ φτάνει στο Πεκίνο λίγα 24ωρα μετά τις εκεί επαφές του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει μια σειρά σχόλιά του για τη θέση της ΕΕ, όπως το ότι «επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στεκόμαστε ενάντια στην Κίνα (...) Επιλέγουμε το μονοπάτι του διαλόγου».

Οι τοποθετήσεις Μακρόν έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο Πεκίνο, με την κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times» να υποστηρίζει ότι αυτές είναι «προφανώς καρπός μιας μακροχρόνιας παρατήρησης και σκέψης (...) Κάποιοι επιθυμούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα της Ευρώπης στην κοινή γνώμη και να κρύψουν τις πραγματικές φωνές και τα συμφέροντα» των Ευρωπαίων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, άλλοι σχολίασαν ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι η Γαλλία θα συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας σε περίπτωση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, αφού Ευρώπη και ΗΠΑ «έχουν κοινές αξίες και συνδέονται μέσω του ΝΑΤΟ».

Ενδεικτικές είναι και οι αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο. Το «Spiegel», επικρίνοντας τις δηλώσεις Μακρόν, αναφέρει πως «η κινεζική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να θέσει πιο κομψά» τέτοιες εκτιμήσεις, ενώ προσθέτει πως «η διαίρεση της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποτελεί στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας εδώ και χρόνια». Σχολιάζοντας ειδικά τις δηλώσεις Μακρόν για την Ταϊβάν, το περιοδικό υπογράμμισε πως «η Ταϊβάν είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη. Εάν η Κίνα εισβάλλει στο νησί, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι και να παρακολουθούμε σαν να πρόκειται για μια μακρινή σύγκρουση κάπου στην Ασία. Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα βρεθούν τότε αντιμέτωπες, σε έναν πόλεμο μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων. Και, από οικονομικής άποψης, μια κινεζική επίθεση θα αποτελούσε καταστροφή, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Τις απόψεις του Γάλλου Προέδρου σχολίασε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας ότι «ο Μακρόν, που είναι φίλος μου, πάει στην Κίνα και "γλείφει" (τον Κινέζο Πρόεδρο)» και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση Μπάιντεν αυτήν τη στάση συμμάχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ