Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ελιγμός με τους Εβραίους στο Αλ Ακσα

Την απαγόρευση της πρόσβασης Εβραίων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ το προσεχές δεκαήμερο διέταξε χτες η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει έστω και για λίγο την επικίνδυνη όξυνση της έντασης που προκαλούν οι εισβολές Εβραίων ακροδεξιών και φανατικών στον χώρο, με την προστασία της αστυνομίας.

Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την παραπάνω απόφαση μετά από σχετικές εισηγήσεις του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, του γενικού επιτελάρχη του στρατού, υποστράτηγου Χέρτσι Χαλέβι, του επικεφαλής των δυνάμεων Εσωτερικής Ασφάλειας, Ρονέν Μπαρ, και του διευθυντή της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Γιακόβ Σιαμπετάι.

Την απόφαση αποδοκίμασαν έντονα οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τους Παλαιστίνιους της πόλης στον προαύλιο χώρο του τεμένους.

Πρόταση για αναθεώρηση των Συμφωνιών του Οσλο

Παράλληλα χτες ο Μαρουάν Μουάσερ, πρώτος πρέσβης της Ιορδανίας στο Ισραήλ μετά τη διμερή ειρηνευτική συμφωνία του 1994 και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι δεν είναι εφικτή η λύση των δύο κρατών και γι' αυτό η Ιορδανία θα πρέπει να αλλάξει «την προσέγγιση στις σχέσεις με την ακραία κυβέρνηση στο Ισραήλ». Πρότεινε μάλιστα «αναθεώρηση» της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1994 μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ, λέγοντας: «Μέχρι σήμερα ενεργούμε στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Οσλο, που τελείωσαν πριν 30 χρόνια και είναι φανερό ότι μέχρι σήμερα λύση στο Παλαιστινιακό δεν έχουμε. Γι' αυτό και η Συμφωνία είναι εθνική ανάγκη να αναθεωρηθεί».

Τόνισε ότι τα διπλωματικά εργαλεία δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα απέναντι σε μία κυβέρνηση εξτρεμιστών, για να προσθέσει ότι «ποτέ στο παρελθόν το Ισραήλ δεν είχε μία τέτοια κυβέρνηση, μέλη της οποίας πιστεύουν πως οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης και καθορίζουν σαν "γη του Ισραήλ" ακόμη και τμήματα της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ