Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σύσφιξη στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Τραμπ σε Ασία - Ειρηνικό

ΜΑΝΙΛΑ.--

Για την «επέκταση της συνεργασίας» των δύο χωρών δεσμεύονται οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Φιλιππίνων, Ντόναλντ Τραμπ και Ροντρίγκο Ντουτέρτε, στην Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσημη συνάντησή τους προχτές στη Μανίλα, η οποία ήταν και ο τελευταίος σταθμός της πολυήμερης περιοδείας Τραμπ σε Ασία - Ειρηνικό.

Στη Δήλωση σημειώνεται ότι η 70χρονη διμερής συμμαχία «άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και εγγυάται την ασφάλεια και των δύο χωρών, συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και οικονομική ευημερία».

Οπως καταγράφεται, ξεχωριστό βάρος συνεχίζει να έχει η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, καθώς γίνεται ειδική αναφορά σε συμφωνίες «αμυντικής συνεργασίας» μέσα από τις οποίες οι ΗΠΑ διασφαλίζουν αυξημένα περιθώρια για τη στάθμευση στρατευμάτων τους στις Φιλιππίνες, ενώ επισημαίνεται ότι συζητήθηκαν και προτάσεις για τις «προσπάθειες των ΗΠΑ να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων, να αναπτύξουν τη χωρητικότητα και την ικανότητά τους στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας». Από τη Δήλωση δεν λείπει βέβαια η αναφορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), με διμερή δέσμευση στην τήρηση «αρχών συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων, αλλά και εξάσκησης της αυτοσυγκράτησης», όπως και για «την ειρηνική επίλυση των διαφορών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Θυμίζουμε ότι η ΝΚΘ αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών, που εκφράζονται μέσα από τις εδαφικές διαφορές Κίνας και όλων σχεδόν των άλλων χωρών που βρέχονται από αυτήν, αλλά και μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον και Μανίλα επιβεβαίωσαν επίσης την πρόθεση ενίσχυσης των κοινών δράσεων και στον τομέα της «διαλειτουργικότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων, με «κοινές δραστηριότητες», δηλαδή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Θυμίζουμε ότι ο Ντουτέρτε όταν εξελέγη Πρόεδρος των Φιλιππίνων μίλαγε για την ανάγκη μεγαλύτερης «ανεξαρτησίας» της χώρας από τις ΗΠΑ, διεκδικώντας στενότερη συνεργασία και με Κίνα, Ρωσία. Τα παραπάνω βέβαια βεβαιώνουν πως οι δίαυλοι συνεργασίας με τις ΗΠΑ παραμένουν και δυναμώνουν, περιπλέκοντας περισσότερο τις αντιθέσεις και τις κόντρες, σε βάρος των λαών όλης της περιφέρειας.

Τέλος, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εμβάθυνση και της οικονομικής τους σχέσης, μέσα από «ελεύθερο, δίκαιο και ισορροπημένο εμπόριο που αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους». Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε «να διερευνηθούν ενισχυμένες συνομιλίες για την καινοτομία και την κοινή αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών στην τεχνολογία, για να βελτιωθεί η θέση των Φιλιππίνων ως προτιμώμενος προορισμός για τις αμερικανικές επενδύσεις σε Ασία - Ειρηνικό».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέφρασε «έντονη δυσαρέσκεια» για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν πάρα πολύ υψηλούς δασμούς (183,6% και 194,9%) σε φύλλα σκληρού κόντρα πλακέ που εισάγονται από την Κίνα. Γνωστοποιώντας την απόφασή του, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε μιλήσει για πρακτικές «ντάμπινγκ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ