Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις, παζάρια και ζυμώσεις

Από τη χτεσινή συνάντηση του Λιβανέζου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Πρόεδρο

AP

Από τη χτεσινή συνάντηση του Λιβανέζου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Πρόεδρο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΡΙΑΝΤ.--

Τεταμένη παραμένει η πολιτική κατάσταση στον Λίβανο και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ασίγαστες παραμένουν οι περιφερειακές κόντρες, με βασικούς αντιπάλους το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, που έχουν ισχυρή στήριξη σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι οποίες «ακονίζουν» επικίνδυνα τα «μαχαίρια» τους, ενόψει μίας πιθανώς μεγαλύτερης σύγκρουσης. Η εξέλιξη έχει άμεση σχέση και με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ, την «επόμενη μέρα» μετά την απομάκρυνση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», που σηματοδοτεί και νέο γύρο στη μοιρασιά της περιοχής. Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και επιφυλάσσουν νέους κινδύνους για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, που εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με διάφορους άξονες και «τρίγωνα» με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Η Σαουδική Αραβία δείχνει να εξοπλίζεται συνεχώς και να σχεδιάζει να αναπτύξει σύντομα στο έδαφός της και την αμερικανική αντιπυραυλική «ασπίδα» THAAD, σύμφωνα τουλάχιστον με χτεσινές δηλώσεις του Τιμ Κέιχιλ, αντιπροέδρου του αμερικανικού πολεμικού μονοπωλίου «Lockheed Martin». Επίσης χτες, ο παραιτηθείς Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Μαρωνίτη Χριστιανό Πατριάρχη Μπεσάρα αλ Ράι και ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο «Τουίτερ» πως θα επιστρέψει στη χώρα του μέσα στις «επόμενες δυο μέρες». Ο Ράι, στη διάρκεια ιστορικής επίσκεψης στη Σ. Αραβία, συναντήθηκε και με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και με τον διάδοχο πρίγκιπα, υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «εξετάζοντας» κατά δήλωσή του τις «διμερείς αδελφικές σχέσεις» των δύο χωρών και το ρόλο «διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών για την προώθηση της ανοχής και της αποκήρυξης της βίας και του εξτρεμισμού».

Επαφές του Λιβανέζου υπουργού Εξωτερικών στην Ευρώπη

Παρά τη δήλωση Χαρίρι για «σύντομη» επιστροφή στη Βηρυτό, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Τζιμπράν Μπάσιλ εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο έκτακτης περιοδείας, πως η ελευθερία του Χαρίρι «θα αποδειχθεί μόλις επιστρέψει στη χώρα». Τόνισε ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο «θα αποσταθεροποιήσουν και άλλο την ευρύτερη περιοχή», προσθέτοντας: «Οποιαδήποτε σαουδαραβικά μέτρα όχι μόνο θα στοχοποιήσουν τον Λίβανο και τη σταθερότητα της χώρας, αλλά θα είναι τιμωρία για την περιοχή, επειδή η αποσταθεροποίηση του Λιβάνου θα προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή... Οι πρώτοι που θα το νιώσουν θα είναι οι Σύροι στον Λίβανο».

Ακολούθως, ο Μπάσιλ μετέβη στο Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί πρόσφατα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η αντίδραση του Ιράν

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Σιίτη ιερωμένου στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει στη θέση του ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά στις 4 Νοέμβρη στη Σαουδική Αραβία. Διέψευσε ότι η παραίτηση του Χαρίρι έγινε εξαιτίας της συνάντησης που είχε μαζί του «σε έντονο κλίμα» στη Βηρυτό στις 3 Νοέμβρη, λέγοντας: «Ο Χαρίρι ισχυρίζεται ότι κατά τη συνάντησή μας ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο... Η συνάντησή μας δεν ήταν καθόλου τεταμένη. Πρόκειται για ψέματα!». Ο ίδιος κατηγόρησε το Ριάντ ότι υποδαυλίζει την ένταση, καθώς «δεν μπορεί να ανεχτεί τη στρατηγική φιλία» Τεχεράνης - Βηρυτού...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Σαλμάν με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων (2022-06-23 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις Σαλμάν προς το Ιράν (2019-11-21 00:00:00.0)
«Πολιτική μη ανάμειξης στις περιφερειακές συγκρούσεις» εξήγγειλε ο Χαρίρι (2017-11-24 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή της παραίτησης Σ. Χαρίρι (2017-11-23 00:00:00.0)
Στο Παρίσι ο Χαρίρι και μετά ...στη Βηρυτό (2017-11-17 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων (2017-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ