Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ασίγαστες οι κόντρες για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Κοινοτήτων μεταφέρθηκαν χτες οι έντονοι ενδοαστικοί διαξιφισμοί με αφορμή το νομοσχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στο οποίο έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 400 τροπολογίες.

Αντιδράσεις, ανάμεσα στα άλλα, προκαλεί και το νομοσχέδιο που κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με στόχο την επίτευξη του Brexit στις 11 μ.μ. της 29ης Μάρτη του 2019, ακόμη και σε κυβερνητικούς, Συντηρητικούς βουλευτές, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα στένευε ασφυκτικά τα περιθώρια για παράταση της διαπραγμάτευσης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μέχρι τότε ναυάγιο στα παζάρια των δύο πλευρών.

Ανησυχία προκαλεί επίσης η υποτιθέμενη «υποχώρηση» της κυβέρνησης να θέσει σε ψηφοφορία την τελική συμφωνία με την ΕΕ, καθώς ορισμένοι βουλευτές εκτιμούν ότι αν η συμφωνία απορριφθεί, τότε δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια παζαριών και το Brexit θα γίνει δίχως συμφωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα εξαγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς δεν θα έχουν πλεονεκτική πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Πάντως, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, μιλώντας στο BBC, προέβλεψε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης για το άμεσο μέλλον και ότι θα διατηρήσει τη θέση του, μαζί με τη Νέα Υόρκη, ως μίας από τις «παγκόσμιες πρωτεύουσες συναλλαγών», μολονότι το Brexit θα μειώσει την ανάπτυξή του. «Αυτό που θα συμβεί με το Brexit είναι ότι κάποιες θέσεις εργασίας θα μετακινηθούν, αν και μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθούν εδώ, αλλά είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου που σίγουρα δεν θα είναι αυτός που θα ήταν χωρίς το Brexit», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία στο στόχαστρο της Μέι

Νωρίτερα, προχτές βράδυ, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας σε συμπόσιο επιχειρηματιών, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας την ότι «επεμβαίνει σε εκλογές» και ότι «φυτεύει» ψεύτικες ιστορίες σε Μέσα Ενημέρωσης «για να σπείρει διχόνοιες μεταξύ χωρών της Δύσης», «απειλώντας τη διεθνή τάξη από την οποία όλοι εξαρτιόμαστε». «Εχω ένα πολύ απλό μήνυμα για τη Ρωσία: Ξέρουμε τι κάνετε. Και δεν θα πετύχετε. Γιατί υποτιμάτε την ανθεκτικότητα των δημοκρατιών μας, την ανθεκτική ελκυστικότητα των ελεύθερων και ανοιχτών κοινωνιών...».

Απέρριψε ωστόσο το ενδεχόμενο επιτυχούς «κυβερνοπειρατείας» σε βάρος του βρετανικού εκλογικού συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το «ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ