Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και νέες κυρώσεις

Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης στη Βενεζουέλα, παρά τις διακηρύξεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, για «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», αναδεικνύεται και από τις δυσκολίες που ανακύπτουν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους στους πιστωτές, που φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, ζήτημα που βεβαίως δυσχεραίνει και η πρόσφατη απαγόρευση που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Τη Δευτέρα το βράδυ έγινε στην έδρα της κυβέρνησης συνάντηση με τους πιστωτές της Βενεζουέλας (σημειωτέον, το 70% του χρέους σε ομόλογα έχουν βορειοαμερικανικές τράπεζες και οργανισμοί), κατά την οποία η κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση του χρέους και κατήγγειλε ότι για τις δυσκολίες πληρωμής της δόσης των 200 εκατομμυρίων ευθύνονται κυρίως οι πρόσφατες κυρώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντ. Τραμπ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ξεπερνώντας τα εμπόδια.

Σε κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η διαδικασία της αναχρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους, ως στρατηγική για να τηρήσουμε απόλυτα τις υποχρεώσεις μας, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Γραφείο Ελέγχου Λογαριασμών Αλλοδαπών, που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ της κυβέρνησης Τραμπ, να μας εμποδίσει. Μια προσπάθεια επίθεσης στην οικονομία της Βενεζουέλας και για να χτυπήσει αυτό που ήταν πάντα σταθερό στην στάση μας: Να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας, κάτι που τιμήσαμε έως τώρα, παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε και τους αποκλεισμούς...». Ειδικά αναφέρεται ότι η χώρα τους τελευταίους 36 μήνες έχει εξοφλήσει κεφάλαιο και τόκους ύψους 73,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά παρ' όλα αυτά δέχεται στημένες επιθέσεις από τους λεγόμενους οίκους αξιολόγησης.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι στη συνάντηση συμμετείχαν πιστωτές από την ίδια τη Βενεζουέλα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τον Παναμά, την Ιαπωνία, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή και την Πορτογαλία, και έγινε μια αρχή για την συνεννόηση.

Πάντως, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's» ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως η Βενεζουέλα θα περιέλθει σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» («selective default») τις επόμενες βδομάδες. Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών διέψευσε κατηγορηματικά ο Μαδούρο, που μίλησε για «στρατηγική αναδιάρθρωσης του χρέους». Ανακοινώθηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι κοντά σε συμφωνία και με πιστωτές από τη Ρωσία και την Κίνα, που επίσης κατέχουν μέρος του χρέους.

Νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένων ενός εμπάργκο όπλων και απαγόρευσης ταξιδιών και δέσμευσης λογαριασμών πολιτικών της κυβέρνησης, στο όνομα της «ανησυχίας» για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, «τη δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα». Διαμήνυσαν επίσης ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση και καλούν «σε μια λύση μέσα από διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, και την προκήρυξη ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Σημειωτέον, σήμερα αναμενόταν να ξεκινήσει νέος γύρος διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ στις 10 Δεκέμβρη έχουν προγραμματιστεί δημοτικές εκλογές στη χώρα.

Ταυτόχρονα, στα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ συγκάλεσαν μια άτυπη συνάντηση κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η «ανησυχία» τους επειδή η Βενεζουέλα εξελίσσεται σε «βίαιο κράτος - διακινητή ναρκωτικών». Τη συναντηση αυτή, εκτός από τη Βενεζουέλα, κατήγγειλαν η Βολιβία, η Ρωσία και η Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ