Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο

Τις επόμενες βδομάδες αναμένονται τα εγκαίνια των έργων για το σταθμό στο Ακουγιού

ΣΟΤΣΙ.--

Βασικός μοχλός στην ανάπτυξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας παραμένει η Ενέργεια, όπως έδειξε και η προχτεσινή επίσκεψη εργασίας που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι.

Η κατασκευή του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας (από το ρωσικό κολοσσό «Rosatom»), όπως και η ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δύση «Turkstream» βρέθηκαν στο επίκεντρο της 4ωρης συνάντησης του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ηταν η 6η κατά σειρά συνάντηση των δύο ανδρών μέσα στο 2017.

Οπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια των έργων στο Ακουγιού (απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο), στα οποία εξέφρασε την ελπίδα να παραβρεθεί και ο Πούτιν. Από τη δική του μεριά, ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι στόχος είναι ο πρώτος αντιδραστήρας να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2023.

Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται στο φόντο ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με τη Ρωσία να προσπαθεί να ανακόψει σχέδια που θέλουν να την εκτοπίσουν από τις μεγάλες ενεργειακές αγορές Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ενώ η Τουρκία διεκδικεί μεταξύ άλλων και ρόλο ενεργειακού κόμβου σε ένα γεωστρατηγικό σταυροδρόμι ευρύτερων ανακατατάξεων.

Σε αυτό το φόντο, ο Ερντογάν τόνισε πως «συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας», επαναλαμβάνοντας πως αν και η σύσφιξη των διμερών σχέσεων προχωρά σε αυξημένα επίπεδα, οι ρυθμοί δεν είναι ακόμα οι πλέον ικανοποιητικοί. Επανέλαβε το στόχο για άνοδο του διμερούς εμπορίου στα 100 δισ. δολάρια το χρόνο, συμπληρώνοντας ότι το πρώτο τετράμηνο του 2017, οι διμερείς συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 26,5%, αλλά και τονίζοντας ότι απομένουν ακόμα εμπόδια και δασμοί που πρέπει να «αφαιρεθούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ