Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Προετοιμάζονται τα σχήματα εγκλωβισμού του λαού

Μέχρι την Παρασκευή πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν μέρος στις πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία στις 21 Δεκέμβρη, που προκηρύχθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που ήρε το καθεστώτος αυτονομίας της επαρχίας, ως απάντηση στην ανακήρυξη μονομερούς ανεξαρτησίας από το τοπικό κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής, οι συνδυασμοί από τα κόμματα του αυτονομιστικού ρεύματος που θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι: «Μαζί για την Καταλονία», του οποίου ηγείται ο απεμφθείς πρώην Πρόεδρος, του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που έχει διαφύγει στο Βέλγιο. Πυρήνας είναι αυτό το κόμμα αλλά θα εμφανιστεί ως κάτι ευρύτερο, με τη συμμετοχή «ανεξάρτητων» δημάρχων και άλλων παραγόντων.

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά, κόμμα - εταίρος στην αποπεμφθείσα καταλανική κυβέρνηση με το κόμμα του Πουιτζντεμόντ, που είχε την αντιπροεδρία με τον Οριολ Ζουνκέρας, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος στη Μαδρίτη, κατεβαίνει με την επωνυμία «Ρεπουπλικανική Αριστερά - Καταλονία Ναι». Το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Λαϊκή Ενότητα, που αυτοπροβάλλεται ως αντικαπιταλιστικό και στήριζε, χωρίς να συμμετέχει, τον κυβερνητικό συνασπισμό, κατεβαίνει επίσης αυτόνομα και εξετάζει συμμαχία με άλλες αυτονομιστικές «αριστερές» δυνάμεις.

Ακόμα, ο χώρος του ρεφορμισμού που δεν συμφωνεί με την ανεξαρτησία συμμετέχει με το συνδυασμό «Καταλονία από κοινού, Μπορούμε» (Cataluna en comum Podem), που είναι συμμαχία του σχήματος «Καταλονία από κοινού» της δημάρχου της Βαρκελώνης Αντα Κολάου (όπου συμμετέχει και η Ενωμένη Αριστερά, του μεταλλαγμένου ΚΚ Ισπανίας) και του «Ποδέμος», το οποίο διασπάστηκε. Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής του «Ποδέμος» στην επαρχία Αλμπάνο, Ντάντε Φατσίν, που είχε διαμαρτυρηθεί για παρεμβάσεις της κεντρικής ηγεσίας στην τοπική οργάνωση, έχει συγκροτήσει δική του πλατφόρμα, «Είμαστε εναλλακτική», χωρίς να είναι σίγουρο αν θα κατεβάσει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο. Ταυτόχρονα, δικά τους ψηφοδέλτια θα κατεβάσουν τα κόμματα που αντιτάχτηκαν στο κίνημα της ανεξαρτησίας, τα νεοφιλελεύθερα Λαϊκό Κόμμα και «Πολίτες», και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Καταλονία, υπάρχουν διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία συνολικά. Σε δημοσκόπηση της «Μetroscopia» για την εφημερίδα «Ελ Παΐς», που έγινε στις 6-8 Νοέμβρη και αφορά την πρόθεση ψήφου σε γενικές εκλογές (και όχι, όπως εσφαλμένα δίναμε στο χτεσινό φύλλο, στην Καταλονία), το Λαϊκό Κόμμα έχει 26,1%, οι Σοσιαλιστές 22,7%, ενώ το νεοφιλελεύθερο «Πολίτες» επίσης 22,7%, ξεπερνώντας το «Ποδέμος», που έχει 14,7% (είχε πάνω από 18%) και 13,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα και λευκό.

Επίσης χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αλφόνσο Νταστίς εμφανίστηκε στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» να δηλώνει ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί στην ετυμηγορία του καταλανικού λαού, ακόμα κι αν νικήσουν οι αυτονομιστές, εξασφαλίζοντας ωστόσο ότι αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το δημοψήφισμα της 1ης του Οκτώβρη, θα τηρηθεί η «κανονικότητα». Αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι το ενδεχόμενο της διεύρυνσης της αυτονομίας της Καταλονίας είναι ανοιχτό. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο για το ισχυρότερο τμήμα της αστικής τάξης της πλούσιας επαρχίας. Ουσιαστικά αυτό προτρέπουν και τα στελέχη των Φλαμανδών (ολλανδόφωνων) Χριστιανοδημοκρατών του Βελγίου (CD&V), που καλούν το Λαϊκό Κόμμα (στην ίδια πολιτική οικογένεια) να το αποδεχτεί. Ολες αυτές οι διεργασίες δείχνουν ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση είναι απολύτως ξένη με τα λαϊκά στρώματα, που όσο εγκλωβίζονται στους εθνικισμούς και τις ξένες σημαίες, θα χάνουν το δρόμο της μοναδικής εναλλακτικής για τη βελτίωση της ζωή τους, που είναι η σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ