Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες παρά τις «συμφωνίες»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΟΤΣΙ - ΜΟΣΧΑ.--

Η «επόμενη μέρα» στη Συρία μετά την ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» τροφοδοτεί τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, παρά την πρόσφατη συμφωνία τους για συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών και επέκταση της εκεχειρίας στη νότια Συρία. Ετσι, χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα «ποτέ δεν υποσχέθηκε στις ΗΠΑ» ότι θα αποχωρήσουν από τη Συρία στρατεύματα υποστηριζόμενα από το Ιράν. Επισήμανε πως η παρουσία των ιρανικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος «είναι νόμιμη», ενώ αντίθετα «συνιστούν μεγάλη απειλή για τη Συρία οι ΗΠΑ, οι διάφοροι ξένοι τρομοκράτες που σχετίζονται με ομάδες της ένοπλης αντιπολίτευσης που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν»...

Επιπλέον, χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους «δεν θα επιβάλει πολιτική λύση».

Ο Νετανιάχου συνεχίζει τις απειλές

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό κοινοβούλιο, αποδοκίμασε την αμερικανο-ρωσική «συμφωνία» για την εκεχειρία στη νότια Συρία, επειδή «δεν εξασφαλίζει» ότι θα σταματήσει η αύξηση της επιρροής του Ιράν στην περιοχή.

Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, προηγήθηκε η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, όπου συζητώντας για τη Συρία συμφώνησαν πως «υπάρχει το έδαφος για μία πολιτική λύση».

Οι αποδείξεις του ρωσικού στρατού...

Παράλληλα, χτες αξιωματούχοι του ρωσικού στρατού δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που, όπως υποστήριζαν, αποδείκνυαν ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο, μέρος των αποδείξεων εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς διαπιστώθηκε πως σε αυτές συμπεριλαμβανόταν απόσπασμα βίντεο από το πολεμικό βιντεοπαιχνίδι «AC-130 Gunship Simulator».

Εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού διαβεβαίωσε ότι η ανάρτησή τους οφειλόταν σε «λάθος» ενός υπαλλήλου.

Μέσα σε όλα αυτά, Γάλλοι ερευνητές βρέθηκαν χτες στα γραφεία του γαλλικού μονοπωλίου τσιμεντοβιομηχανίας «LafargeHolcim», στο πλαίσιο ερευνών για τις συναλλαγές με ένοπλες οργανώσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» το 2013 και το 2014 στη Συρία.

Ετοιμος για δράση ο Ιρακινός πρωθυπουργός

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η Βαγδάτη «θα δράσει σύντομα» για να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων με την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ. Προηγουμένως, Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν ότι θα αποδεχτούν την απόφαση δικαστηρίου που απαγορεύει την απόσχιση του αυτόνομου Κουρδιστάν, ευελπιστώντας στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση αντιπροσωπειών στο Σότσι (2021-02-18 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία... (2018-01-10 00:00:00.0)
Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για «πολιτική λύση» (2017-11-14 00:00:00.0)
Καταγγελίες για αμερικανικές υπηρεσίες «αερομεταφοράς» τζιχαντιστών (2017-11-08 00:00:00.0)
Ανοιχτή η επανέναρξη «ρωσο-τουρκικής συνεργασίας» (2016-06-30 00:00:00.0)
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού (2015-10-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ