Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες ισραηλινές επιθέσεις και απειλές από την Τουρκία...

Ενώ οι Ρώσοι «φωτογραφίζουν» τις ΗΠΑ πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη σε ρωσικές βάσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οξύνονται οι επιχειρήσεις ξένων δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα δείχνει να φουντώνει ακόμη περισσότερο, μετά την ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τα περισσότερα πεδία συγκρούσεων στη Συρία.

Χτες, λίγο πριν τα χαράματα, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τρεις πυραυλικές επιθέσεις, κοντά σε στρατιωτικά φυλάκια στην περιοχή Αλ Κουτάιφα, περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού. Η συριακή αεροπορία αντέδρασε και, σύμφωνα με Σύρο αξιωματούχο, χτύπησε ένα από τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ αναχαιτίστηκαν «αρκετοί» από τους ισραηλινούς πυραύλους. Εκπρόσωπος του συριακού στρατού κατήγγειλε τις πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα του ως κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, προειδοποιώντας ότι τέτοιες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν «επικίνδυνες επιπτώσεις για τις οποίες το Ισραήλ θα φέρει εξολοκλήρου την ευθύνη».

Το πρακτορείο ΑΡ μετέδωσε πως αρκετοί από τους πυραύλους των Ισραηλινών εκτοξεύτηκαν από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου στις 2.40 π.μ. Ακολούθησε η ρίψη πυραύλων στις 3.04 π.μ. και στη συνέχεια η εκτόξευση άλλων τεσσάρων πυραύλων από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν στις 4.14 π.μ. από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε πρέσβεις ΝΑΤΟικών χωρών στο Ισραήλ, είπε πως η πολιτική της κυβέρνησής του στη Συρία παραμένει η ίδια και πως επιδιώκει «την αποτροπή της μεταφοράς όπλων που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι στη "Χεζμπολάχ" μέσω συριακού εδάφους».

Οι Ρώσοι επανέρχονται στις επιθέσεις με drones

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας επανήλθαν στις προχτεσινές ανακοινώσεις που έκαναν με αφορμή το μπαράζ επιθέσεων τζιχαντιστών κατά ρωσικών βάσεων σε Χμέιμιμ και Ταρτούς, που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο με 13 τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), τελευταίας τεχνολογίας που προέρχεται από χώρα (τις ΗΠΑ) που έχει προηγμένα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης. Τόνισαν, μάλιστα, ως τουλάχιστον «περίεργο» το γεγονός πως τις τέσσερις ώρες που κράτησε η επίθεση, πετούσε πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στις ρωσικές βάσεις, σε ύψος 7.700 ποδιών αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο κατασκοπευτικό αεροσκάφος, τύπου Poseidon.

Τουρκικές αντιδράσεις κατά της Δαμασκού

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι πλήττει δυνάμεις της δήθεν «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» στην επαρχία Ιντλίμπ (όπου από τον Οκτώβρη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση του τουρκικού στρατού...). Ισχυρίστηκε ότι με τον τρόπο αυτόν «υπονομεύονται οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια πολιτική λύση» στον πόλεμο στη Συρία, ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη σύγκληση του λεγόμενου «Εθνικού Συριακού Κογκρέσου» στο τέλος του μήνα στο Σότσι της Ρωσίας, πρόσθεσε ότι «οι ομάδες που θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι δεν πρέπει να το κάνουν αυτό».

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μία μέρα αφότου ο συριακός στρατός ανακατέλαβε 14 χωριά στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. Αργότερα χτες βράδυ, πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν πως κλήθηκαν οι πρέσβεις Ιράν και Ρωσίας, προκειμένου να εκφραστεί η ενόχληση της Τουρκίας για τις τελευταίες εξελίξεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ επειδή κατά τη γνώμη της τελευταίας παραβιάζεται η τριμερής συμφωνία αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η μεγαλύτερη αντικαθεστωτική δύναμη που δρα στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ είναι η οργάνωση τζιχαντιστών «Ταχρίρ αλ Σαμ», που είναι παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου γίνονται λίγες βδομάδες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτήρισε στα τέλη Δεκέμβρη τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τρομοκράτη», προκαλώντας την αντίδραση της συμμάχου του, Ρωσίας. Ο Ερντογάν, μάλιστα, μιλώντας χτες σε βουλευτές του κόμματός του, υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας θα συνεχιστούν ώστε να «ολοκληρωθεί» η διαδικασία που ξεκίνησε με τη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, με την κωδική ονομασάι «Ασπίδα του Ευφράτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ