Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης»

...ενώ ο Πρόεδρος της χώρας απευθύνει νέες κατηγορίες κατά των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει ακόμα μια φορά το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλη του 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρός της Μπεκίρ Μποζντάγ. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που έλαβε απόφαση για παράταση των μέτρων που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς και μένει η συγκεκριμένη πρόταση να κατατεθεί στη Βουλή για να λάβει και την οριστική απόφαση.

Το καθεστώς αυτό επιβλήθηκε στο όνομα της διατήρησης της «ασφάλειας και σταθερότητας» της χώρας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα περιορισμού αλλά και απαγόρευσης συγκεντρώσεων, κινητοποιήσεων κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, αξιοποιείται και στο πλαίσιο των ενδοαστικών διεργασιών και αντιθέσεων που εντείνονται στην Τουρκία, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του κυβερνώντος ΑΚΡ με πολλές δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ακόμα και για ομάδες «ένοπλων πολιτών» που το ΑΚΡ εκπαιδεύει, για να «αντιμετωπίσει» ενδεχόμενα εκλογικά αποτελέσματα που δεν θα το ικανοποιήσουν.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ανέδειξε το βάθος που αποκτά η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Τουρκίας, με νέες δηλώσεις που έκανε για την πρόσφατη καταδίκη του πρώην αντιπροέδρου της τράπεζας Halkbank (μίας από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη στη χώρα του), υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων αποτελεί μέρος μιας «απόπειρας πολιτικού πραξικοπήματος», μιλώντας ακόμα και για κοινή προσπάθεια CIA και FBI να υπονομεύσουν την Αγκυρα.

Θυμίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος της τράπεζας, Χακάν Ατίλα, καταδικάστηκε ως ένοχος για παραβίαση παλιότερων κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Τόσο η συγκεκριμένη υπόθεση όσο και αυτή του Τουρκοϊρανού επιχειρηματία Ζαράμπ (που τελικά συνεργάστηκε με τις αμερικανικές αρχές και δεν αντιμετωπίζει πια διώξεις) έχουν ευρύτερες προεκτάσεις, καθώς και οι δύο ήταν στενοί συνεργάτες του Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ