Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Συμφωνία για συμμετοχή Βορειοκορεατών

Μετά από συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών, στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

판문각에서 내려오는 북측 대표단

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών
ΣΕΟΥΛ.--

Αποστολή της Βόρειας Κορέας θα πάρει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στη νοτιοκορεατική πόλη Πιονγκτσάνγκ, στις 9 - 25 Φλεβάρη, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενοποίησης της Νότιας Κορέας Τσουν Χάε Σουνγκ, η Πιονγιάνγκ συμφώνησε «για την κοινή είσοδο των αθλητών από Νότια και Βόρεια Κορέα στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων». Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «οι αντιπροσωπείες από τις δύο Κορέες συμφώνησαν να κάνουν την Ολυμπιάδα στην Πιονγκτσάνγκ μια ευκαιρία για την αποκατάσταση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Η ίδια η πραγματοποίηση της συνάντησης είναι ενδεικτική μιας κλιμάκωσης διεργασιών γύρω από τη Χερσόνησο, ως μέρος ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι οι συνομιλίες αυτές θα έχουν συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι η πρώτη φορά που απεσταλμένοι των δύο πλευρών συναντήθηκαν μετά το Δεκέμβρη του 2015.

Σύμφωνα με νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, αλλά και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Σεούλ πρότεινε επίσης επανάληψη των συνομιλιών για συνέχιση των συναντήσεων μελών οικογενειών που είχαν χωριστεί μετά από τον Κορεατικό Πόλεμο (1950 - 1953), όπως και επανάληψη των διμερών συνομιλιών στρατιωτικών αξιωματούχων, αλλά και συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου. «Η Βόρεια Κορέα απάντησε λέγοντας ότι οι δύο Κορέες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης μέσω διαπραγματεύσεων», μετέδιδαν τα ίδια ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού ΥΠΕΞ, Ροχ Κιού Ντεόκ, δήλωσε ότι η Σεούλ ενδέχεται να αναστείλει προσωρινά κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί σε βάρος αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας (ως αντίποινα σε πυραυλικές δοκιμές), και σε αυτήν την κατεύθυνση «ίσως εξετάσει σχετικά βήματα μαζί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλα κράτη που ανησυχούν».

Να σημειωθεί ακόμα ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Προέδρων, Ντόναλντ Τραμπ και Μουν Τζε Ιν, ΗΠΑ και Νότια Κορέα συμφώνησαν να «αποκλιμακώσουν» την ένταση κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να πραγματοποιήσουν τις ετήσιες κοινές τους στρατιωτικές ασκήσεις ευρείας κλίμακας μόλις αυτοί ολοκληρωθούν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές «μπορούν να εστιάσουν στην εγγύηση της ασφάλειας των Αγώνων» αλλά και ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν την εκστρατεία μέγιστης πίεσης ενάντια στη Βόρεια Κορέα και να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ