Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εντείνονται οι κόντρες, εντός και εκτός συνόρων...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών χωρών στο Ιράν, σε συνδυασμό με την όξυνση της ενδοαστικής διαπάλης, εξακολουθούν να μπαίνουν στο πρώτο πλάνο των εξελίξεων με αφορμή τις πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της ηγεσίας της χώρας.

Χτες, ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ηγέτης, Αλί Χαμενεΐ, κατήγγειλε τη «συνωμοσία» ΗΠΑ και Ισραήλ με την εξόριστη ιρανική οργάνωση «Μουτζαχεντίν του Λαού» πίσω από τις πρόσφατες, αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα του με αφορμή το τελευταίο κύμα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Συναντώντας πολίτες από την πόλη Κομ, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τις παραπάνω δυνάμεις αλλά «και πλούσιες οικογένειες χωρών του Περσικού Κόλπου» πως προετοίμαζαν επί «πολλούς μήνες» ταραχές «σε μικρές πόλεις, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκτείνονταν στην πρωτεύουσα». Ωστόσο, επισήμανε πως θα πρέπει κανείς να διακρίνει τα «δίκαια και έντιμα αιτήματα» των διαδηλωτών από τη βία και τις πράξεις βανδαλισμού άλλων. «Πρέπει να εισακουσθούν οι ανησυχίες τους. Πρέπει να ακούσουμε, πρέπει να προσφέρουμε απαντήσεις», τόνισε ο Χαμενεΐ.

Η παρέμβαση του Αλί Χαμενεΐ φαίνεται να «απαντά» στις προχτεσινές δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί, που είχε επισημάνει πως «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι το χάσμα μεταξύ αξιωματούχων και της νέας γενιάς». Είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στη νέα γενιά να ζήσει όπως ζήσαμε εμείς»...

Κατ' οίκον περιορισμός για τον Αχμαντινετζάντ

Αυτά ενώ και χτες ξένα Μέσα Ενημέρωσης επέμεναν πως τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε χαράξει σκληρή γραμμή αντιπαράθεσης με τη Δύση. Ο Αχμαντινετζάντ φέρεται πως αποδοκίμασε την κυβερνητική πολιτική σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε σε αντικυβερνητική συγκέντρωση στις 28 Δεκέμβρη στη δυτική πόλη Μπουσχέρ, καθώς κατηγόρησε τη σημερινή ηγεσία πως «ζει αποκομμένη από τα προβλήματα και τις έγνοιες του λαού».

Αύριο Πέμπτη ο Ζαρίφ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες

Το ίδιο διάστημα, η ιρανική κυβέρνηση φαίνεται πως έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, παίρνοντας μέτρα και σε σχέση με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις απειλές τους και να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χτες επίσης επιβεβαιώθηκε πως ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου θα συμμετάσχουν και οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, με βασικό θέμα συζήτησης τη διαφύλαξη της διεθνούς συμφωνίας. Σε μία σπάνια δημόσια εμφάνισή του σε σύσκεψη του ισραηλινού υπουργείου Οικονομίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Γιόσι Κοέν, δήλωσε πως η χώρα του έχει «μάτια, αυτιά και πολύ περισσότερα στο Ιράν» και πως παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Ισχυρίστηκε ότι «η πραγματικότητα σπρώχνει τον κόσμο στους δρόμους», κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για την αύξηση της επιρροής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ότι ο ίδιος θα ήθελε να δει στο Ιράν «μία επανάσταση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2022-10-11 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη (2021-04-27 00:00:00.0)
Κινήσεις και δηλώσεις πριν από τα νέα παζάρια (2021-02-24 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση αλλά και προσπάθεια διαπραγμάτευσης (2019-07-17 00:00:00.0)
Νέο «λάδι στη φωτιά» με προειδοποιήσεις και απειλές (2018-07-24 00:00:00.0)
Εναυσμα αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων (2009-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ