Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Συνεχίζονται με διάφορες μορφές οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ιράν, που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτέμβρη με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί (μετά τη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα), ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί διαδηλωτές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, απέρριψε χθες τις προσπάθειες ΗΠΑ και ΕΕ να συνδέσουν τις διαδηλώσεις με τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες της Τεχεράνης για απόπειρα ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. Επιπλέον, ζήτησε οι ξένοι επισκέπτες στο Ιράν να σέβονται τους νόμους του και αποδοκίμασε την «αδυναμία» των αρχών σε δυτικές χώρες να προστατεύσουν επαρκώς πρεσβείες και προξενεία του Ιράν από τις επιθέσεις «ταραχοποιών».

Την περασμένη Παρασκευή στην Κοπεγχάγη ένας άνδρας τραυμάτισε με μαχαίρι έναν υπάλληλο της ιρανικής πρεσβείας αφού εισήλθε στον χώρο. Το Σάββατο, στην ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο, διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στην είσοδο, κατεβάζοντας και ποδοπατώντας την ιρανική σημαία, ενώ στη συνέχεια εισήλθαν στο κτίριο χτυπώντας ελαφρά την Ιρανή διπλωματική επιτετραμμένη και άλλα μέλη της πρεσβείας.

Ο Ιρανός στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί προειδοποίησε ότι ο ιρανικός στρατός δεν θα ανεχθεί τη δράση και ανάμειξη ξένων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας του.

Σε ένα τέτοιο φόντο καταγράφηκε και η επίθεση χάκερς στην ιρανική δημόσια τηλεόραση, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Οι χάκερς πρόβαλαν τη φωτογραφία του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μέσα σε «στόχαστρο» όπλου, ενώ ακουγόταν το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη βδομάδα σε δεκάδες ιρανικές πόλεις και κωμοπόλεις. Η νορβηγική ΜΚΟ «Iran Human Rights» υπολογίζει ότι από τις 17 Σεπτέμβρη μέχρι την Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 185 άτομα, ανάμεσά τους 20 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 19 έφηβοι. Η δε Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι τουλάχιστον 66, ενώ οι ιρανικές αρχές δεν έχουν κάνει νέα ανακοίνωση από τις 24 Σεπτέμβρη, οπότε είχαν επιβεβαιώσει τον θάνατο 41 ανθρώπων.

Με το ευρωατλαντικό μπλοκ να αξιοποιεί τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο παζάρι και τις πιέσεις του απέναντι στην Τεχεράνη, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και της ιρανικής «αστυνομίας ηθών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ