Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνεχίζονται ελπιδοφόροι αγώνες των εργαζομένων

Νίκη με ανάκληση απολύσεων για τους απεργούς ταχυμεταφορείς στην εταιρεία SDA στην Ιταλία

Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Ρώμη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στη Ρώμη
Απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κόντρα στην τεράστια ακρίβεια και την προσπάθεια του κεφαλαίου να χτυπήσει τη συλλογική οργάνωση και δράση.

Στην Ιταλία, μετά από δύο μέρες απεργίας στην εταιρεία SDA στη Ρώμη ανακλήθηκαν 17 απολύσεις ταχυμεταφορέων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που είχε πρωτοπόρο ρόλο στην οργάνωση του αγώνα, «περισσότεροι από 200 ταχυμεταφορείς από τα τρία υποκαταστήματα διανομής της εταιρείας SDA στη Ρώμη απήργησαν για δύο μέρες. Δύο υποκαταστήματα παρέλυσαν εντελώς από τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, με χιλιάδες δέματα να σταματούν στις αποθήκες και τα φορτηγά να μην μπορούν να ξεφορτώσουν νέα εμπορεύματα, ενώ δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την αστυνομία κατά τις κινητοποιήσεις».

Η USB στάθηκε μεταξύ άλλων «στον αγώνα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων από διαφορετικές αποθήκες, ακόμα και εκείνων που δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαδικασίες απόλυσης». Τα παραδείγματα αυτά «αποτελούν την καλύτερη απεικόνιση της δύναμης της εργατικής τάξης», τονίζει και προσθέτει ότι από την πλευρά της «θα κρατήσει ψηλά την προσοχή σε κάθε απόπειρα χτυπήματος των δικαιωμάτων».

Το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του συνεχάρη το ιταλικό συνδικάτο για την επιτυχία του και τη νίκη των εργαζόμενων ταχυμεταφορέων.

Γαλλία: Συνεχίζεται η μεγάλη απεργία στα διυλιστήρια

Στη Γαλλία, την ίδια ώρα, συνεχίζονται εδώ και πάνω από 10 μέρες οι απεργίες στα διυλιστήρια της χώρας και έχουν νεκρώσει μονάδες παραγωγής κολοσσών του κλάδου, όπως η «ExxonMobil» και η «Total Energies».

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, με τις τιμές σε όλα τα βασικά είδη να καλπάζουν, την ώρα που «απογειώνονται» τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία της CGT (FNIC CGT) τονίζει πως η απεργία των εργαζομένων στον κλάδο «ανοίγει τον δρόμο σε αγώνες για όλους», προσθέτοντας ότι «η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα είναι πρώτα απ' όλα να διευρύνουμε τη βάση και την έκταση της απεργίας σε όλες τις εταιρείες (ευρύτερα του κλάδου), σε άλλα επαγγέλματα και άλλους τομείς της οικονομίας».

Υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες, τόσο για τους μισθούς όσο και ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, και προσθέτει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες αποκομίζουν τεράστια κέρδη «πάνω στην πλάτη των καταναλωτών, με τις κρατικές επιδοτήσεις, και στις πλάτες των εργαζομένων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το αφεντικό της «Total» αύξησε τον μισθό του κατά 50% πέρυσι, στα 500.000 ευρώ τον μήνα. Μόνο δε τον Σεπτέμβρη οι μέτοχοι της εταιρείας έλαβαν μερίσματα ύψους 2,6 δισ. ευρώ...

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέες απεργιακές συγκεντρώσεις, έξω από διυλιστήρια της ESSO και της «Total Energies», σε διάφορες περιοχές, την ώρα που κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία εντείνουν τις πιέσεις κατά των απεργών.

Η διοίκηση της «Total Energies» πρότεινε την έναρξη μισθολογικών διαπραγματεύσεων με προϋπόθεση τον τερματισμό της απεργίας, κάτι που απορρίπτουν τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι. Η δε κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιτάξεων, κάτι που αναμενόταν να συζητηθεί σε κυβερνητική σύσκεψη χθες το βράδυ.

Ισπανία: Στον δρόμο οι εποχικοί δασοπυροσβέστες

Στην Ισπανία, εργαζόμενοι στη δασοπυρόσβεση συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους κόντρα στα πετσοκομμένα δικαιώματα που συνεπάγεται και στη συγκεκριμένη χώρα η μάστιγα των «εποχιακών» προσλήψεων, παρότι και το καλοκαίρι που πέρασε οι μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιές επιβεβαίωσαν τις τεράστιες ανάγκες για μόνιμο και με πλήρη δικαιώματα προσωπικό.

Το Σάββατο διαδήλωσαν στη Μαδρίτη περίπου 2.000 δασικοί πυροσβέστες, ζητώντας δουλειά με δικαιώματα. Απαιτούν να διασφαλίσουν δικαιώματα ίδια με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, αναγνώριση των τραυματισμών τους στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους κ.λπ.

Στη Βρετανία, τέλος, σε μία ακόμα 24ωρη απεργία κατέβηκαν το Σάββατο χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, μέλη του κλαδικού συνδικάτου RMT, σε 15 σιδηροδρομικές εταιρείες, εντείνοντας τον απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες δουλειάς, αλλά και ανάσχεση των σχεδίων της εργοδοσίας για νέες απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ