Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Πρόταση ΟΗΕ για δύναμη «ταχείας αντίδρασης»

Με φόντο την έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αϊτή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, δρομολογείται η εκ νέου ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στη χώρα.

Την Κυριακή, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, έριξε στο τραπέζι πρόταση για ανάπτυξη δύναμης «ταχείας αντίδρασης» ώστε να στηριχτεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ο οποίος ζήτησε την περασμένη βδομάδα «βοήθεια» για να αντιμετωπίσει τις ένοπλες συμμορίες που λυμαίνονται την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια και έχουν κόψει τις βασικές γραμμές εναέριου και θαλάσσιου ανεφοδιασμού.

Ο αποκλεισμός έχει παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα και προκαλεί επίσης ελλείψεις εμφιαλωμένου νερού, την ώρα που η Αϊτή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα επιδημία χολέρας. Η κατάσταση στην Αϊτή δεν έχει σταματήσει να επιδεινώνεται, έναν χρόνο και πλέον μετά τη δολοφονία του Προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων (7 Ιούλη 2021).

Η πρόταση για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων εμφανίζεται μόλις τρία χρόνια μετά την αποχώρηση της αστυνομικής δύναμης που αντικατέστησε τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, οι οποίοι έφυγαν το 2017. Ο Γκουτέρες παρότρυνε τις χώρες του ΟΗΕ να εξετάσουν κατεπειγόντως το αίτημα της κυβέρνησης της Αϊτής να αναπτυχθεί ειδική διεθνής ένοπλη δύναμη, ενώ ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστεί μια χώρα (την οποία δεν κατονόμασε) να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης, η οποία θα μπορέσει να «αποχωρήσει σταδιακά» καθώς η αστυνομία θα ανακτά «τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών που βάζουν στο στόχαστρο οι συμμορίες» και θα αρχίσει «να αποκαθιστά γενικά την ασφάλεια και την ελευθερία της κίνησης».

Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν την Κυριακή πορεία στον Λευκό Οίκο για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να τερματίσει την υποστήριξή της στον Αϊτινό πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ