Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑ «ΚΑΡΙΣ»
Η «Energean» ξεκινά δοκιμές στο σύστημα γεωτρήσεων

Τις πρώτες πολυήμερες δοκιμές στο σύστημα γεώτρησης που έχει εγκαταστήσει σε υπεράκτια πλατφόρμα στο κοίτασμα «Καρίς» του Ισραήλ (του οποίου τμήμα διεκδικεί και ο Λίβανος) ξεκίνησε την Κυριακή η - ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο - εταιρεία «Energean».

Η εξέλιξη δρομολογείται παρά τις «προειδοποιήσεις» της λιβανέζικης «Χεζμπολάχ» πως θα χτυπήσει υποδομές Ενέργειας του Ισραήλ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί διμερής συμφωνία κατά τις έμμεσες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την επίλυση θαλάσσιων συνοριακών διαφορών, με φόντο τα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ορέγονται μεγάλα ενεργειακά μονοπώλια.

Την Κυριακή ο Λιβανέζος απερχόμενος Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε ότι πήρε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας που προτείνει ο Αμερικανός μεσολαβητής Εϊμος Χοκστάιν.

Την περασμένη βδομάδα ο Λίβανος υπέβαλε συμπληρωματικές προτάσεις, με τις οποίες διαφώνησε το Ισραήλ, αντιτείνοντας πως ανατρέπουν βασικά στοιχεία της μεσολαβητικής πρότασης, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας έθεσε τον στρατό σε κατάσταση ετοιμότητας στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ