Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ζυμώσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Οι επικεφαλής του «κεντροδεξιού» συνασπισμού που κέρδισε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, Τζόρτζια Μελόνι («Αδέλφια της Ιταλίας»), Μ. Σαλβίνι (Λέγκα) και Σ. Μπερλουσκόνι («Φόρτσα Ιτάλια») συναντήθηκαν το Σάββατο για διαπραγματεύσεις ενόψει του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, πιθανόν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη.

Τα Ενεργειακά και η αύξηση των τιμών, που θέτουν σοβαρά εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα των ιταλικών μονοπωλίων, θα είναι το «πρώτο μέλημα» της νέας κυβερνητικής ομάδας, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Η Μελόνι τόνισε ότι «στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να προσφέρει και πάλι μέλλον, όραμα και μεγαλείο στην Ιταλία» και ότι «σύντομα η χώρα πρόκειται, επιτέλους, να γυρίσει σελίδα». Πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20/10 η Ιταλία θα εκπροσωπηθεί πιθανόν από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι.

Το κέντρο ερευνών της Ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων Confindustria, σε έκθεσή του υπογραμμίζει ότι «το ενεργειακό σοκ που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ευρώπη, μηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης». Προβλέπει αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ το 2022 κατά 3,4%, αλλά μηδενική οικονομική ανάπτυξη για το 2023.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Confindustria, το ενεργειακό κόστος φέτος θα επιφέρει στις επιχειρήσεις επιπλέον δαπάνες, της τάξης των 110 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μη αντιμετωπίσιμη οικονομική πίεση και παρά την αύξηση των τιμών των διαφόρων προϊόντων, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων μειώνονται αισθητά», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Προβλέπεται, τέλος, ότι «αν μπορέσει να επιβληθεί πλαφόν των 100 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, το ΑΕΠ της Ιταλίας θα καταφέρει να αυξηθεί κατά 1,6%, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

Στο μεταξύ, η Μελόνι παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης σε συγκέντρωση του ισπανικού, εθνικιστικού κόμματος Vox, καλώντας την ΕΕ «να δείξει περισσότερο θάρρος στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και περισσότερη ταπεινότητα σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των διαφόρων περιοχών της, για την επίλυση των οποίων είναι αποτελεσματικότερες οι εθνικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ