Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Αποστολή για οριοθέτηση των συνόρων στέλνει η ΕΕ

Η ΕΕ θα στείλει «πολιτική αποστολή» στην Αρμενία, κατά μήκος των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, για να συμβάλει να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών και να γίνει οροθέτηση των συνόρων, ανακοίνωσαν ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχ. Αλίεφ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, που συμμετείχαν σε συνομιλίες στην Πράγα, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Η αποστολή θα αρχίσει τον Οκτώβρη και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι δύο μήνες. Σκοπός αυτής της αποστολής είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και (...) να συνεισφέρει στις επιτροπές οροθέτησης των συνόρων», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση, σε μια φάση που αντίστοιχες συνομιλίες για οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν διεξάγονται και με διαμεσολάβηση της Μόσχας, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ εντείνουν τις παρεμβάσεις τους στην περιοχή, αξιοποιώντας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Αρμενία δέχθηκε να διευκολύνει την τοποθέτηση της αποστολής» και «το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε να συνεργαστεί με αυτήν την αποστολή», συνεχίζει η κοινή ανακοίνωση.

Μέχρι τώρα η ΕΕ διαμεσολαβούσε στις διαπραγματεύσεις για συνθήκη «ειρήνης», ενώ το τελευταίο διάστημα σημειώνονται συχνά εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών στα σύνορα.

Τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον 286 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τις πιο αιματηρές από τον πόλεμο του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο μεταξύ, το Κιργιστάν, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ματαίωσε μονομερώς την Κυριακή τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «Αφθαρτη Αδελφοσύνη - 2022» (Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν, με παρατηρητές Σερβία, Συρία και Ουζμπεκιστάν) έξι χωρών του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια μέρα πριν από τη διεξαγωγή τους στο Κιργιστάν.

Προ ημερών, η Αρμενία αρνήθηκε να λάβει μέρος σε αντίστοιχες ασκήσεις του CSTO στο Καζακστάν, αποτυπώνοντας έτσι την κριτική για τη μη ουσιαστική παρέμβαση του Οργανισμού στις εκτεταμένες μάχες που σημειώθηκαν πρόσφατα στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ