Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διεργασίες για εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης πέραν των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ περι αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Copyright 2018 The Associated

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων ενάντια στην προκλητική απόφαση των ΗΠΑ περι αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Η Μόσχα είναι η προτιμότερη πλατφόρμα για την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για την επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος, δήλωσε χτες ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΤΑSS, επιβεβαιώνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή πραγματοποιεί εδώ και βδομάδες διαβουλεύσεις με αξιωματούχους σε Ρωσία, Κίνα και ορισμένες χώρες της ΕΕ. Τόνισε ωστόσο ότι σε αυτήν την περίπτωση κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει «με απόφαση της διεθνούς κοινότητας».

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου για τις Διεθνείς Σχέσεις, Ναμπίλ Σάαθ, δήλωσε και αυτός στο ίδιο πρακτορείο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή σχεδιάζει να συγκαλέσει το επόμενο διάστημα διεθνή συνδιάσκεψη για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραηλινών - Παλαιστινίων. «Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη για άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ σε μία πλατφόρμα συνδιάσκεψης», τόνισε.

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος και ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Παλαιστίνης», τόνισε ότι «δεν έχει αξία ένα παλαιστινιακό κράτος δίχως την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του». Χαρακτήρισε τις πρόσφατες αμερικανικές ανακοινώσεις και προσκλήσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «απαράδεκτες... όσο η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ δεν αλλάζει την πολιτική της για την Ιερουσαλήμ», την οποία αναγνώρισε στις 6 Δεκέμβρη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Ερεκάτ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να επιβάλει την πολιτική της στην παλαιστινιακή ηγεσία, καταργώντας την οργάνωση του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, και προχωρώντας στην ανάσχεση της οικονομικής βοήθειας, «που θα κλείσει σχολεία και θα κάνει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες να πεινάσουν».

Παρ' όλα αυτά, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ανακοινώθηκε χτες πως θα μεταβεί σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ, από τις 19 έως τις 23 Γενάρη, μολονότι οι Παλαιστίνιοι αρνούνται να συζητήσουν μαζί του.

  • Χτες το βράδυ, η ισραηλινή κυβέρνηση σκλήρυνε ακόμη περισσότερο την αντιμεταναστευτική - ρατσιστική πολιτική της σε βάρος δεκάδων χιλιάδων Αφρικανών μεταναστών, που έχει απειλήσει πως θα τους κλείσει φυλακή αν δεν φύγουν από το Ισραήλ έως τα τέλη Μάρτη. Ανακοίνωσε έτσι πως θα δώσει 9.000 δολάρια σε κάθε πολίτη που θα καταγγείλει και θα βοηθήσει στη βίαιη σύλληψη και απέλαση «παράνομων» μεταναστών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ