Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Νέα στρατηγική» της ΕΕ με στόχο τη νέα μοιρασιά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Ορισμένες βασικές προτάσεις δημοσιοποίησε το τελευταίο 48ωρο το γραφείο της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τη «νέα στρατηγική της ΕΕ στο Ιράκ». Παρά τις νέες στοχεύσεις, είναι ίδια και απαράλλακτη με αυτήν πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν ξεκινούσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή: Η προώθηση των συμφερόντων της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας για έλεγχο αγορών, ενεργειακών πόρων και των αγωγών μεταφοράς τους. Τώρα η έμφαση δίνεται στην εξασφάλιση μεριδίου για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια στη μεγάλη «πίτα» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Η Μογκερίνι προτείνει ακόμη τη συνέχιση «σε βάθος χρόνου» της υποστήριξης της ΕΕ στο Ιράκ, με στόχο την προώθηση ενός «ισορροπημένου δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης», βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που «δεν θα αφήνει κανέναν απ' έξω», «ανεξάρτητο και αποτελεσματικό» δικαστικό σύστημα, εφαρμογή έννομης τάξης, αντιμετώπιση των «προκλήσεων της μετανάστευσης», και τέλος υποστήριξη των σχέσεων καλής γειτονίας του Ιράκ.

Οι προτάσεις της Μογκερίνι αναμένεται να παρουσιαστούν λεπτομερώς στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Γενάρη στις Βρυξέλλες, ώστε να καταστρωθεί η «νέα στρατηγική» της ΕΕ στο Ιράκ, καθώς αυτή που υιοθετήθηκε το Μάρτη του 2015 είχε ως βασικό στόχο την ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο έδαφος του Ιράκ, που θεωρείται επιτευχθείς.

Παράλληλα, χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, Χαλέντ αλ Τζαράλα, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα διοργανώσει από τις 12 έως τις 14 Φλεβάρη διεθνή σύνοδο δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, που σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις των ιρακινών αρχών θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόσθεσε ότι την πρώτη μέρα θα ανακοινωθούν οι προσφορές χωρών - μελών του ΟΗΕ και τη δεύτερη μέρα οι προσφορές μεγάλων οργανώσεων ή φορέων του ιδιωτικού τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ