Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Σε συμφωνία για ενεργειακή και μεταναστευτική πολιτική κατέληξαν τα κόμματα

Ανάμεσα σε άλλα αναγνωρίζεται πως οι κλιματικοί στόχοι για το 2020 δεν μπορούν να επιτευχθούν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι το «παζάρι» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ακόμη «μεγάλου συνασπισμού». Αν οι διερευνητικές αποτύχουν, υπάρχει η πιθανότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αγκελα Μέρκελ (CDU) με τη στήριξη του SPD. Διαφορετικά, παραμένει η λύση νέων εκλογών. Οι διερευνητικές συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και το αργότερο την Παρασκευή να υπάρξει κοινή ανακοίνωση για το αποτέλεσμά τους.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, κεντρικός είναι ο παρασκηνιακός ρόλος του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν συμμετέχει επίσημα στην διαπραγματευτική ομάδα του SPD. Το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία που διοικούνται από το SPD, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων «με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις σε περίπτωση που προκύψει κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων», για να αποφευχθεί η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου του μεγάλου συνασπισμού. Τα μέτρα στοχεύουν στο να έχει το SPD μεγαλύτερη ελευθερία χώρου και κινήσεων απέναντι στην καγκελαρία.

Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει απόφαση του ΥΠΕΞ να τεθεί σε ισχύ το καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων από τον ερχόμενο Μάρτη, οπότε και λήγει η αναστολή της. CDU/CSU εμφανίζονται ενάντια στην ισχύ της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και το θέμα αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης. Ετσι, η κίνηση του ΥΠΕΞ θεωρείται πως θέλει να επιβάλει ντε φάκτο την άποψη του SPD. Επίσης, στελέχη του SPD εμφανίζονται να προτείνουν ξανά στη θέση του ΥΠΕΞ τον Ζ. Γκάμπριελ, σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού.

Συμφωνία για Ενέργεια και μετανάστες

Προχτές, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, συνεδρίαζε και η ομάδα για την ενεργειακή πολιτική, και όπως διέρρευσε ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ, τα δύο κόμματα συμφώνησαν για την πολιτική σχετικά με το περιβάλλον, την Ενέργεια και το κλίμα, και συγκεκριμένα να προσαρμοστεί η πολιτική στις ανάγκες και την κερδοφορία της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Η συμφωνία αναγνωρίζει και επίσημα αυτό που δείχνουν τα σχετικά στοιχεία εδώ και καιρό, ότι δηλαδή ο κλιματικός στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γερμανία κατά 40% έως το 2020 σε σχέση με το 1990, δεν είναι πλέον εφικτός. Ο στόχος μετατίθεται για το 2030, πάντα όμως σε συνάρτηση με την οικονομία (βλ. την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων) και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Αρ. Λάσετ, μιλώντας στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε στη συμφωνία των δύο κομμάτων, σημειώνοντας πως θέλουν μεν να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, «αλλά όχι με διαρθρωτικές απαγορεύσεις, χωρίς να λέμε ξαφνικά ότι βγαίνουμε από μια ενεργειακή μορφή - το λιγνίτη - και δεν λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τις θέσεις εργασίας και τις τιμές της Ενέργειας».

Επίσης, σύμφωνα με διαρροές στον γερμανικό Τύπο, τα κόμματα συμφώνησαν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας και ελέγχου της «παράνομης» μετανάστευσης. Συμφωνήθηκε να δοθούν κίνητρα σε εξειδικευμένους μετανάστες να δουλέψουν στη Γερμανία, αλλά και μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για «καλύτερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών», μετεκπαίδευσης των ανειδίκευτων εργατών και των μακροχρόνια ανέργων, καλύτερες συνθήκες για ένταξη των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων στην αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ