Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στη Βαγδάτη

Επίσκεψη στη Βαγδάτη, με στόχο την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων Ιράν - Ιράκ πραγματοποιεί από χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, στο φόντο και της επανέναρξης των πρώτων από το 2016 διαπραγματεύσεων Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, με ιρακινή διαμεσολάβηση.

Μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του, Φ. Χουσεΐν, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων σε πολλούς τομείς, όπως αυτοί της οικονομίας, της ασφάλειας, του πολιτισμού κ.ά. Εξήρε το ρόλο του Ιράκ στην περιφέρεια του Περσικού, όπως και τη μεσολάβησή του στις συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία. Επόμενοι σταθμοί του Ζαρίφ στο Ιράκ είναι η ιερή πόλη των Σιιτών, Νατζάφ, και η πρωτεύουσα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ.

«Διαρροή» συνέντευξης με «αποκαλύψεις»

Στο μεταξύ, η όξυνση του ενδοαστικού ανταγωνισμού και στο εσωτερικό του Ιράν διαφάνηκε την Κυριακή από τη «διαρροή» τρίωρης συνέντευξης του Ιρανού ΥΠΕΞ. Η συνέντευξη του Ζαρίφ δόθηκε σε γνωστό οικονομολόγο και μεταδόθηκε από το ιρανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «International TV», με έδρα στο Λονδίνο. Φέρεται πως την έδωσε στο κανάλι ένας Ιρανός δημοσιογράφος που βρίσκεται στο στενό περιβάλλον του Ιρανού Προέδρου, Χ. Ροχανί, περίπου δύο μήνες πριν από τις ιρανικές προεδρικές εκλογές (18 Ιούνη), σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι φήμες πως ο Ζαρίφ θέλει να θέσει υποψηφιότητα.

Στη συνέντευξη αυτή, που δεν διέψευσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά επισήμανε πως τμήματά της μονταρίστηκαν κατάλληλα για να προκληθούν εντυπώσεις, ο Ζαρίφ διαμαρτύρεται για τον «μηδενικό ρόλο» που έχει στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Φέρεται επίσης να διαμαρτύρεται για τη διαμόρφωσή της από τους Φρουρούς της Επανάστασης και δη από στρατηγούς, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς από τις ΗΠΑ στις 3/1/2020 Κασέμ Σολεϊμανί. Για τη Ρωσία ακούγεται να λέει πως προσπάθησε να υπονομεύσει τη συμφωνία του 2015 γιατί ήθελε οι ΗΠΑ να ασχολούνται με την Τεχεράνη και όχι με τη Μόσχα. Επίσης, αναφέρεται ότι ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ενώ δημόσια υποστήριξε την έναρξη έμμεσων συνομιλιών στη Βιέννη με τις ΗΠΑ. στο παρασκήνιο διαφωνούσε και ήταν αντίθετος με την επιστροφή στη συμφωνία του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ