Τετάρτη 17 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Αντιπαράθεση αλλά και προσπάθεια διαπραγμάτευσης

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Τζ. Ζαρίφ μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μ. Τζ. Ζαρίφ μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενα είδος άτυπης «βολιδοσκόπησης» για διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, υπό το βάρος των σκληρών αμερικανικών πιέσεων, που έχουν βλάψει την ιρανική οικονομία, και της αυξημένης στρατιωτικής κινητικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του χτες το βράδυ στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι έχει γίνει «μεγάλη πρόοδος με το Ιράν», διαβεβαιώνοντας ότι δεν επιδιώκει «την αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη. Δεν εξήγησε σε τι συνίσταται αυτή η «πρόοδος», εντούτοις στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει πως «είναι έτοιμο» να διαπραγματευτεί το πυραυλικό πρόγραμμά του.

Προηγήθηκε συνέντευξη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζ. Ζαρίφ στο αμερικανικό δίκτυο NBC, όπου για πρώτη φορά υπαινίχθηκε ότι η ιρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να βάλει στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα, θέτοντας ως όρο τον περιορισμό της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ σε βασικούς συμμάχους τους στον Περσικό Κόλπο, όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Το Ιράν, με πληθυσμό 82 εκατομμύρια, δαπάνησε πέρσι 16 δισ. δολάρια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πληθυσμό μόλις ένα εκατομμύριο, ξόδεψε 22 δισ. δολάρια, και η Σαουδική Αραβία, που έχει λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του Ιράν, άλλα 67 δισ. δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ΥΠΕΞ, καλώντας τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων σε χώρες της περιοχής εάν θέλουν να γίνει συζήτηση για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα. Αρκετές ώρες αργότερα, πάντως, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στον ΟΗΕ πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις Ζαρίφ, χαρακτηρίζοντάς τες «υποθετικές», με την ακόλουθη επισήμανση: «Οι πύραυλοι του Ιράν είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτοι με κανέναν και καμία χώρα, τελεία και παύλα!».

Στην ίδια συνέντευξη που έδωσε ο Ζαρίφ στο αμερικανικό δίκτυο, αρνήθηκε ότι το Ιράν επιχειρεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τονίζοντας πως αν ήθελε θα τα είχε αποκτήσει από καιρό. Είπε επίσης ότι οι πρόσφατες αποφάσεις και τα βήματα για αύξηση του εμπλουτισμού ουρανίου θα μπορούσαν να ανακληθούν μέσα σε λίγες ώρες, ενώ εκτίμησε πως Ιράν και ΗΠΑ δεν είναι κοντά σε στρατιωτική σύρραξη. Αποδοκίμασε ωστόσο τις καταστροφικές συνέπειες των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του, επισημαίνοντας ότι πλήττονται «απλοί πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ «έχουν βυθίσει την ιρανική οικονομία σε κρίση», προκαλώντας μεταξύ άλλων ελλείψεις σε φάρμακα και «τεράστια ανθρωπιστική πίεση». «Τρομοκρατούν το λαό μας. Στοχοποιούν απλούς Ιρανούς πολίτες. Αυτό είναι χειρότερο και από πόλεμο», κατέληξε ο Ζαρίφ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα πάρει αντίποινα για την «πειρατεία», την πρόσφατη κατάληψη δηλαδή ιρανικού τάνκερ από τους Βρετανούς ανοιχτά του Γιβραλτάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ