Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις ΗΠΑ για τις «στρατιωτικές κινήσεις» της Κίνας

Στα μέσα Απρίλη, η Κίνα έκανε μεγάλη άσκηση στην περιοχή και με το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» (φωτ.)

Xinhua

Στα μέσα Απρίλη, η Κίνα έκανε μεγάλη άσκηση στην περιοχή και με το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ» (φωτ.)
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνγίνγκ, υπερασπίστηκε την Παρασκευή 4/5 την «ειρηνική οικοδόμηση εγκαταστάσεων της Κίνας στο αρχιπέλαγος Σπράτλι (σ.σ. στη Νότια Κινεζική Θάλασσα - ΝΚΘ), συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των απαραίτητων εθνικών αμυντικών υποδομών», που, όπως ισχυρίστηκε, «αποσκοπεί στην προστασία της κυριαρχίας και ασφάλειας της Κίνας». Η τοποθέτησή της ήρθε ως απάντηση σε αμερικανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το Πεκίνο τον τελευταίο μήνα συγκεντρώνει στην περιοχή διάφορα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Αν και η Χούα δεν επιβεβαίωσε τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα - ούτε βέβαια τα διέψευσε - επισήμανε ότι «εκείνοι που δεν σκοπεύουν να παραβιάσουν την κινεζική κυριαρχία δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν».

Πάντως, στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα αντιδρά έντονα η Ουάσιγκτον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, να τονίζει: «Γνωρίζουμε καλά τη στρατιωτικοποίηση της ΝΚΘ που συνεχίζει η Κίνα (...) Εχουμε εκφράσει ανησυχίες απευθείας στους Κινέζους για το θέμα και θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Η ΝΚΘ είναι κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας και σημαντικός εμπορικός δίαυλος, πεδίο σοβαρών διαφορών ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες κ.ά. Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ, στέλνοντας και πολεμικά πλοία που περιπολούν υπέρ της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας», διαμηνύουν ότι η περιοχή ενδιαφέρει πολύ τα μονοπώλια που εκπροσωπούν και θα υπερασπιστούν το ρόλο τους εκεί με όλα τα μέσα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον απαίτησαν την Παρασκευή και επίσημα από τις κινεζικές αρχές να ξεκινήσουν τη διερεύνηση «περιστατικών» ενόχλησης αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών που απογειώνονται από τη βάση τους στο Τζιμπουτί της Ανατολικής Αφρικής από στρατιωτικού τύπου λέιζερ, που φέρεται πως χρησιμοποιούν στην περιοχή Κινέζοι πολίτες.

«Πρόκειται για πολύ σοβαρά γεγονότα. Αυτή η πρακτική θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τους αεροπόρους μας», τόνισε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Γουάιτ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίνγκ, απέρριψε τις αιτιάσεις δηλώνοντας ότι «έπειτα από ενδελεχή έρευνα η Κίνα ενημερώνει ξεκάθαρα την αμερικανική πλευρά ότι οι ψευδο-κατηγορίες της δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προτεραιότητα η συνεργασία απέναντι στη Δύση» (2023-02-22 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατά των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2020-07-29 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν απειλές για κλείσιμο προξενείων (2020-07-24 00:00:00.0)
Επίθεση καμικάζι στην κινεζική πρεσβεία (2016-08-31 00:00:00.0)
«Βράζουν» οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (2015-05-29 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός και συνεργασία (2013-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ