Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Βράζουν» οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Ξεκινά σήμερα η 14η Σύνοδος Κορυφής της Ασίας για την Ασφάλεια

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών παραμένει η Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Δεν είναι τυχαία τα διαρκή δημοσιεύματα που συντηρεί το αμερικανικό πρακτορείο Ρόιτερς, «αξιοποιώντας» διαρκώς τα δορυφορικά πλάνα που οι ΗΠΑ «διανέμουν» (ειδικά σε συμμάχους τους στην περιοχή) από τις επιχωματώσεις με τις οποίες η Κίνα επιχειρεί να «εδραιώσει» την παρουσία της σε διαφιλονικούμενες ζώνες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προχωρά σε περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τη ΝΚΘ, ενώ σχεδιάζει και ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, με στόχο -σύμφωνα με το Ρόιτερς- ως το 2020, το 60% του στόλου του να είναι προσανατολισμένο στην περιοχή, επικεντρωμένο πλέον σε ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας» και όχι «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Χτες, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ότι «η Κίνα έχει τη δική της κρίση και κανένας άλλος δεν έχει δικαίωμα να της πει πώς θα πράξει». Πρόσθεσε -σύμφωνα με το «Associated Press»- ότι η Κίνα δρα ως μια «μεγάλη δύναμη» και ότι η κατάσταση στη ΝΚΘ είναι γενικά σταθερή, «αλλά μερικές χώρες συνεχίζουν τις προκλήσεις με βάση τις εγωιστικές επιδιώξεις τους, προκαλώντας ηθελημένα την εδαφική ακεραιότητα και τα θαλάσσια δικαιώματα της Κίνας». Μια μέρα πριν, ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, είχε ζητήσει να σταματήσει «άμεσα και δια παντός» κάθε εγγειοβελτιωτικό έργο από κάθε χώρα του Ειρηνικού, ενώ αντιδρώντας στην κινεζική ενόχληση για τις αμερικανικές περιπολίες στην περιοχή, είπε ότι οι ΗΠΑ θα «πετούν, πλέουν και επιχειρούν, όπου επιτρέπουν οι διεθνείς νόμοι».

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινά στη Σιγκαπούρη η 14η Σύνοδος Κορυφής της Ασίας για την Ασφάλεια, γνωστή και ως «Διάλογος Σάνγκρι-λα». Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 και γίνονται με τη συμμετοχή χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, Κίνα κτλ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ