Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Απαίτηση η διμερής κατάπαυση του πυρός

Οι εγγυήτριες χώρες στη διαδικασία διαλόγου, Κούβα και Νορβηγία, εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις δολοφονίες 40 ανταρτών

Ο διοικητής των ανταρτών που δολοφονήθηκε στις 21 Μάη σε βομβαρδισμό
Ο διοικητής των ανταρτών που δολοφονήθηκε στις 21 Μάη σε βομβαρδισμό
Καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά βάσεων των κομμουνιστών ανταρτών των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας, δυναμώνουν και οι φωνές που απαιτούν εδώ και τώρα να εφαρμοστεί διμερής εκεχειρία, ώστε να διευκολυνθούν οι συνομιλίες, οι οποίες διαρκούν τρία χρόνια και ήδη έχουν συμφωνηθεί τα 3 από τα 6 σημεία της αρχικής ατζέντας. Ετσι, εκτός από τις πολλές λαϊκές οργανώσεις που διατυπώνουν το αίτημα αυτό, μετά και τη δολοφονία από βομβαρδισμούς και επιθέσεις του στρατού τουλάχιστον 40 ανταρτών μέσα σε διάστημα 2 βδομάδων, χτες και οι κυβερνήσεις της Κούβας και της Νορβηγίας, που είναι οι δύο εγγυήτριες χώρες της διαδικασίας διαλόγου στην Αβάνα, εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία ότι «η κλιμάκωση των βίαιων ενεργειών θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία και το κλίμα εμπιστοσύνης» και «απειλεί την πρόοδο που έχει επιτευχθεί». Μέσω των εκπροσώπων τους Ροντόλφο Μπενίτες και Νταγκ Νιλάντερ, ζήτησαν την άμεση υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και κάθε εχθροπραξίας.

Δολοφονημένο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας

Από την πλευρά τους, οι FARC ανακοίνωσαν ότι ανάμεσα στους δολοφονημένους αντάρτες ήταν και ο 63χρονος Χάιρο Μαρτίνες, της αντιπροσωπείας των ανταρτών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, ο οποίος στις 21 Μάη είχε μεταβεί στην Κολομβία και στη βάση των ανταρτών του 29 Μετώπου για να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, ο Παστόρ Αλάπε, διοικητής των ανταρτών, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης, σε ανακοίνωση από την Αβάνα, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως πολλοί από τους αντάρτες που τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς στη συνέχεια εκτελέστηκαν με χαριστική βολή. Ετσι, απαίτησε να συσταθεί ανεξάρτητη και διεθνής επιτροπή από ιατροδικαστές και επιστήμονες που οφείλουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες. Η εκτέλεση τραυματιών μαχητών, σημείωσε, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς ποινικού δικαίου. Και κατέληξε «θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως κάνουν λάθος όποιοι πιστεύουν ότι με τα διαμελισμένα σώματα και με το αίμα των συντρόφων μας θα μας επιβάλουν μια δικαιοσύνη που θα αφήνει ατιμώρητους τους ισχυρούς και θα τιμωρεί τους από κάτω, αυτούς που αναγκάστηκαν να εξεγερθούν ενάντια στην αδικία, σε έναν αγώνα που ήδη διαρκεί 51 χρόνια όταν στις 27 Μάη δέχθηκαν την επίθεση στην Μαρκετάλια».

Στις 27 Μάη συμπληρώθηκαν 51 χρόνια από την ίδρυση των FARC (1964), που αντιπαλεύουν την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, και δηλώνουν ότι η πάλη συνεχίζεται μέχρι να επιτευχθεί ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ο λαός θα μπορεί να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ