Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μέρα τιμής στα θύματα

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Μέρα πένθους είχε κηρυχθεί η χτεσινή από τις αρχές των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) για να τιμηθούν και τα 3 τελευταία θύματα του βομβαρδισμού στην Γκορλόβκα, προχτές, όπου βρήκε το θάνατο και ένα 11χρονο κορίτσι. Ετσι, χτες διοργανώθηκαν εκδηλώσεις μετά τις κηδείες, με πιο μεγάλη αυτή στην κεντρική πλατεία του Ντονέτσκ, με το άγαλμα του Λένιν, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα (που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 8.000 στη διάρκεια των συγκρούσεων, που διαρκούν πάνω από ένα χρόνο), ενώ ο καταγόμενος από το Ντονμπάς Ρώσος καλλιτέχνης Ιωσήφ Κοζμπόν έδωσε συναυλία και έφερε μαζί του ανθρωπιστική βοήθεια για σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής.

Κατά τ' άλλα και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από τον ουκρανικό στρατό και οι μάχες σε διάφορα σημεία, με τις παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας της 12ης Φλεβάρη στο Μινσκ να ξεπερνούν τις 30.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος του λεγόμενου Λαϊκού Συμβουλίου της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής των ΗΠΑ στην Ομάδα Επαφής που διαπραγματεύεται την «ειρήνευση στο Ντονμπάς» (συμμετέχουν εκπρόσωποι της αντιδραστικής ουκρανικής κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Σημείωσε ότι η συμμετοχή αυτή «θα περιέπλεκε την επίτευξη συμβιβασμού». Απ' την άλλη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, δήλωσε ότι η απόδοση στην Ουκρανία του καθεστώτος του «αδέσμευτου κράτους» «μείωσε τα επίπεδα ασφάλειας της χώρας» και πλειοδότησε για την ανάγκη «άμεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Πάντως, εν μέσω μαχών, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής στις 2 Ιούνη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα παρουσιαστούν και οι θέσεις των υποομάδων για τα στρατιωτικά ζητήματα και την πολιτική διευθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ