Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εστειλαν κατά λάθος 10 δείγματα με βακίλους άνθρακα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «κατά λάθος» αποστολή βακίλων άνθρακα από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στη Γιούτα σε 10 βιολογικά εργαστήρια διαφόρων πολιτειών και στην αμερικανική αεροπορική βάση Οσάν της Νότιας Κορέας στις 22 Μάη παραδέχθηκε, χτες, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος» για τη δημόσια ασφάλεια.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο παραδέχθηκε πως τουλάχιστον 26 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη βάση Οσάν της Ν. Κορέας, αναγκάστηκαν να πάρουν, για προληπτικούς λόγους, ειδική φαρμακευτική αγωγή καθώς ήρθαν σε επαφή στη διάρκεια άσκησης με τα επικίνδυνα δείγματα των παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία βιολογικών όπλων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα δείγματα βακίλων άνθρακα στάλθηκαν κατά λάθος επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε η συνήθης διαδικασία αλλά ιδιωτική ταχυδρομική εταιρεία, που κατά πάσα πιθανότητα παρέκαμψε το πρωτόκολλο ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας από ειδικό κλιμάκιο των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Το 2014 αμερικανικό βιολογικό εργαστήριο, που λειτουργούσε για λογαριασμό του CDC, είχε επίσης «κατά λάθος» κάνει πειράματα πάνω σε ιδιαίτερα παθογόνα στελέχη άνθρακα, που υποτίθεται πως ήταν εξασθενημένα, και από τύχη δεν μολύνθηκαν και δεν ασθένησαν επιστήμονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ