Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ιράν στη Γενεύη

Πιθανή η συμφωνία έως το τέλος Ιούνη εάν δεν υπάρχουν «υπερβολικές απαιτήσεις», είπε στην Αθήνα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με στόχο την επίτευξη τελικής συνολικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως το τέλος Ιούνη, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντιούνται αύριο Σάββατο στη Γενεύη της Ελβετίας σε μία προσπάθεια να προωθήσουν την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, έπειτα και από τη χτεσινή δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον, δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεφ Ράθκε, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ομπάμα και άλλες διεθνείς δυνάμεις «μπορούν να επιτύχουν μια συμφωνία εντός της προθεσμίας που έχουν καθορίσει τα συμβαλλόμενα μέρη με το Ιράν».

Στην Αθήνα, πάντως, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, εξέφρασε την ελπίδα πως είναι εφικτό να επιτευχθεί μία διεθνής «βιώσιμη, αμοιβαίως σεβαστή» συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τις 30 Ιούνη, προειδοποιώντας εντούτοις πως «κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις» μπορεί να κάνουν δύσκολη την επίτευξή της, «ακόμη και εάν δεν υπήρχε χρονοδιάγραμμα» για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης...

Νωρίτερα, την Πέμπτη, είχαν ξεκινήσει εκ νέου οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Βιέννη με στόχο το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ των χωρών της λεγόμενης Ομάδας των 5+1 (πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία) και του Ιράν.

Δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν επιδιώκουν (επί του παρόντος τουλάχιστον) την παράταση των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και οι Γάλλοι. Ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, το βράδυ της Τετάρτης είχε εκτιμήσει ότι η προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών παραμένει η 30ή Ιούνη και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Την περασμένη βδομάδα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σε ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την υποβολή επιστημόνων σε ερωτήσεις, μιλώντας για ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας και προάσπισης των ιρανικών εθνικών συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ